Home Actueel Twee miljoen financiering voor Cooll’s unieke warmtepomp

16 april 2021

Twee miljoen financiering voor Cooll’s unieke warmtepomp

Doorontwikkelen

Cooll heeft in april 2021 in een nieuwe financieringsronde, in samenwerking met No Five Trees, een bedrag van twee miljoen euro opgehaald bij private investeerders en Energiefonds Overijssel. Het Startteam Energie-innovatie van Nieuwe energie Overijsel is bij deze ontwikkeling in een eerder stadium betrokken geweest en heeft Cooll geadviseerd hoe bedrijfsprocessen aan te pakken en te organiseren. Daarnaast neemt Cool deel aan de aanbesteding Startup in Residence Energie-Innovatie van Provincie Overijssel i.s.m. Nieuwe energie Overijssel, waarbij zij werken aan  een duurzame oplossingen voor relatief hoge temperatuur verwarming.

Pilot op waterstof

Na een succesvolle demonstratie van de technologie in een corporatiewoning wordt nu de marktintroductie voorbereid. Met het opgehaalde kapitaal gaat Cooll in het komende jaar in grotere aantallen de warmtepomp demonstreren in woningen, en in samenwerking met een groot internationaal consortium wordt een pilot op waterstof uitgevoerd.

 

 

De warmtepomp van Cooll is de één-op-één vervanger van de HR-gasketel in bestaande woningen, kan met zowel hoge als lage temperatuurverwarming gecombineerd worden en heeft geen losse buitenunit. De warmtepomp wordt aangedreven door gas of waterstof en onttrekt warmte aan de buitenlucht waardoor 30 tot 50% gas wordt bespaard en de uitstoot van CO2 met 30 tot 50% wordt gereduceerd. Kenmerkend voor Cooll is dat dit gebeurt zónder toename van elektraverbruik. De warmtepomp is compact, stil, onderhoudsarm en heeft een beperkte terugverdientijd. Dit maakt de warmtepomp bij uitstek geschikt voor de bestaande woningen. Zonder comfortverlies worden tientallen euro’s per maand bespaard. Er worden op haalbare en betaalbare wijze labelstappen gemaakt om daarmee te voldoen aan de klimaatdoelstellingen.

 

 

No Five Trees: “Wij zijn continu op zoek naar veelbelovende startups en geloven dat Cooll middels haar technologie een grote bijdrage zal leveren aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Als No Five Trees zijn wij trots een bijdrage te kunnen leveren aan deze innovatie.”

 

Technologie gereed maken voor marktintroductie

Energiefonds Overijssel: “We zijn verheugd bij te kunnen dragen aan de kansrijke ontwikkeling van de technologie van Cooll. Het duurzaam verwarmen van bestaande woningen is een complex en daarmee uitdagend vraagstuk. De technologie van Cooll is een belangrijke schakel daarbij. Met deze investering is Cooll in staat om deze innovatieve technologie gereed te maken voor de marktintroductie. Wij spreken hiermee, net als bestaande en nieuwe investeerders, het vertrouwen in een succesvol vervolg uit.”