Home Actueel 100 miljoen extra budget voor Energie-investeringsaftrek

13 januari 2023

100 miljoen extra budget voor Energie-investeringsaftrek

Ondernemers krijgen meer mogelijkheden om met fiscaal voordeel te investeren in energiezuinige technieken. Staan die technieken op de Energielijst, dan kunnen ondernemers via de Energie-investeringsaftrek (EIA) tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken. In 2023 is er een budget van 249 miljoen euro beschikbaar, een verhoging van 100 miljoen ten opzichte van vorig jaar.

Met de EIA wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan energiebesparing, CO2-reductie en het toepassen van duurzame energie. De Energielijst met technieken die in aanmerking komen voor de EIA, wordt elk jaar aangepast.

Hogere energieprijzen

In de Energielijst 2023 wordt rekening gehouden met de invloed van de hogere energieprijzen op de  terugverdientijden. Sommige opties zijn van de Energielijst verwijderd omdat de terugverdientijd ervan veel korter is geworden. Stimulering via de EIA is daardoor niet langer nodig. Onder andere ledverlichting, de transportleiding voor levering van gasvormige CO2 aan glastuinbouwbedrijven en energiezuinige koeling van serverruimten staan niet langer op de Energielijst.

Nieuwe maatregelen op de Energielijst zijn onder andere nieuwe bedrijfsmiddelen en technieken om elektrificatie, benutting van restwarmte en CO2-emissiereductie te stimuleren.

Kijk voor een volledig overzicht van de wijzigingen op rvo.nl.

Over de EIA

Al meer dan 25 jaar is de Energie-investeringsaftrek (EIA) een solide financiële stimulans voor Nederlandse ondernemingen. Steeds meer ondernemers maken er gebruik van. Investeringen vanaf 2.500 euro komen al in aanmerking, met een maximum van 138 miljoen.

Alle informatie over de EIA vind je hier.