Kennisloket: voor antwoorden op jouw energietransitie-vragen
Staat jouw organisatie voor een opgave in de energietransitie? Het kennisloket kan je hierbij ondersteunen. Met de snelle ontwikkelingen van de energietransitie is relevante kennis namelijk essentieel om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Het kennisloket is dé plek waar je laagdrempelig terecht kunt met jouw energietransitie-vragen.
Onze experts van verschillende kennisinstellingen bespreken jouw vraag en helpen je bij het vinden van de nodige kennis of opzetten van onderzoek. Ook hoef je je vraag nog niet volledig scherp te hebben: we ondersteunen graag bij het verscherpen ervan.
Waarom het kennisloket?
Het kennisloket legt jouw vraag voor aan het team dat verbonden is aan de volgende kennisinstellingen: Saxion, Windesheim en Universiteit Twente. Als er bestaande kennis beschikbaar is, wordt deze met je gedeeld. Soms is nieuw of aanvullend onderzoek nodig. Ook daar kan dit team van vertegenwoordigers bij helpen. Kennisinstellingen streven ernaar hun werk en onderzoek aan te laten sluiten op thema’s die in de samenleving spelen. Jouw energietransitie-vragen dragen hier dus juist ook aan bij. Afhankelijk van de vraag kunnen ook studenten gekoppeld worden aan de vraag, om zo op relatief korte termijn waardevolle inzichten te krijgen.
Met welke vragen kun je terecht?
Bij het kennisloket kun je met uiteenlopende vragen terecht over elk aspect van de energietransitie. Denk aan technische, sociaal-maatschappelijke, juridische, economische of politiek-bestuurlijke vraagstukken. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in het verduurzamen van een energiesysteem? Wil je inzicht krijgen in de energetische prestaties van woningen? Heb je een technische vraag, bijvoorbeeld over thermodynamica? Of ben je als gemeente op zoek naar strategieën om mensen te betrekken bij de energietransitie? Kortom: alle energietransitie-vragen zijn welkom.
Lisa Sanderink is vanuit de Universiteit Twente verbonden aan het Kennisloket. Volgens haar moeten mensen vooral niet te voorzichtig zijn met vragen stellen: “Stel gewoon een vraag en kijk wat eruit komt. Dat kan ook een heel brede vraag zijn. Het is een unieke constructie met de kennisinstellingen, die je verschillende perspectieven biedt.” Lees meer over de rol van Lisa bij het kennisloket.
Financiering van nieuw onderzoek
Indien nieuw onderzoek nodig is, zal er gekeken worden naar een passende financiering. Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van de vorm en de omvang van het onderzoek zal een kennisinstelling dit zelf kunnen aanvragen met de opdrachtgever, kan er financiering via provincie Overijssel aangevraagd worden voor een haalbaarheidsonderzoek of kan de vraag ingebracht worden als onderdeel van een landelijke of Europese projectfinanciering.
Wat gebeurt er met je vraag?
Enthousiast geworden? Stel dan je vraag via onderstaand formulier. Het ingevulde formulier leggen wij vervolgens voor aan de experts van de samenwerkende kennisinstellingen. Afhankelijk van de aard en complexiteit van de vraag beantwoordt een expert uit het team de vraag direct met behulp van bestaande kennis of beoordeelt hij/zij de vraag aan de hand van de volgende drie criteria:
1 Is er sprake van een praktijkgerichte innovatie?
2 Is de vraag relevant voor de energietransitie in Overijssel?
3 Is het haalbaar om de vraag te beantwoorden?
Haalbaarheidsonderzoek Energie-innovatie
Binnen Overijssel jagen we op verschillende manieren de energietransitie aan: met processen, technische innovaties, uitvoeringsprogramma’s en projecten maar ook onderzoek. Voor gemeenten, stichtingen, verenigingen, bv’s, nv’s, maatschappen, zzp-ers, vof’s of eenmanszaken staat er tot 30 november 2023 een subsidie open voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek.