Home Kennisplein Lunchen met Nieuwe Energie: klimaatverandering en veiligheid (13 sept)

Lunchen met Nieuwe Energie: klimaatverandering en veiligheid (13 sept)

Het Supportteam van Nieuwe Energie Overijssel wil iedereen die bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie inspireren en ondersteunen. Op de tweede woensdag van de maand gaan we “Lunchen met Nieuwe Energie”. Hiermee verbinden we bedrijven, instellingen en kennis met elkaar op diverse actuele thema’s en leggen we de basis om innovatie sneller, beter en breder te laten groeien in Overijssel.

Een onveilige wereld door klimaatverandering

Op 13 september gaan we lunchen met Tom Middendorp. Wellicht nog bekend als de voormalig commandant van de Nederlandse Strijdkrachten, maar tegenwoordig ook bekend als de ‘Klimaatgeneraal’. In zijn gelijknamige boek betoogt Tom, vanuit zijn jarenlange ervaring bij het leger, hoe klimaatverandering en veiligheid sterk zijn verbonden.

Waarom moet het anders?

Tom neemt ons mee in de veranderende wereld om ons heen. Op beeldende wijze laat hij ons zien hoe klimaatverandering een stempel gaat drukken op onze samenleving, onze veiligheid en onze economie. Het gaat om veel meer dan de omslag naar ‘net zero’ en heeft invloed op alle onderdelen van onze bedrijven. Met zijn blik op de toekomst gericht ziet hij dat klimaatverandering een kettingreactie kan veroorzaken. Schaarste kan bijvoorbeeld migratiestromen, conflicten of zelfs oorlogen tot gevolg hebben.

Hoe moet het anders?

Innovatie speelt een belangrijke rol in de omslag naar een meer circulaire economie. Maar de veranderopgave is meer dan een technologisch vraagstuk. Het is vooral ook een samenwerkingsopgave. Als voorbeeld van die samenwerking zal hij meer vertellen over de Smart Energy Hub Zwolle Noord.

Tom: ‘We hebben allemaal een stukje van de oplossing in onze handen, maar niemand heeft de volledige oplossing. Die kunnen we alleen vinden door te kijken waar we elkaar kunnen versterken.’ Maak het mee tijdens de lunchsessie!

PROGRAMMA

12.00: Welkom door Tess Ruiterkamp, coördinator Supportteam
12.10: Tom Middendorp: klimaatverandering en veiligheid
12:40: Vragen en discussie
13.00: Einde

Het Supportteam Energie-innovatie helpt je verder!

Overijsselse ondernemers, overheden en andere organisaties die eigenaar of partner (willen) zijn van initiatieven die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie: het Supportteam helpt jullie door innovaties op het gebied van duurzame opwek, opslag, besparing, distributie en management van energie van alle kanten goed te bekijken!

Kijk voor meer info op onze themapagina!