Home Actueel Geen dikke rapporten, maar praktische handreikingen

25 juni 2024

Geen dikke rapporten, maar praktische handreikingen

Je bent eigenaar van een bedrijf met maximaal 50 fte. Je hebt wat zonnepanelen op het dak liggen of bent erover aan het nadenken. Je weet zeker dat je (meer) energie en dus kosten kunt besparen, maar waar begin je? Het liefst besteed je er zo min mogelijk tijd en geld aan. Hoe pak je het aan? Neem contact op met het Ontzorgingsprogramma MKB van de provincie Overijssel. Marcella van Harn is een van de adviseurs die je misschien kan helpen.

Marcella: “Na mijn studie commerciële economie heb ik binnen de Rabobank diverse functies vervuld. Van MKB adviseur bij een lokale bank tot migratieprojecten en productontwikkeling MKB bij Rabobank Nederland. Na tien jaar Rabobank heb ik zes jaar geleden de overstap gemaakt naar de duurzame energiesector. Sinds twee jaar help ik ondernemers bij het realiseren van verduurzamingsmaatregelen. Samen met mijn vriend en hondje woon ik in Ede. Mijn vrije tijd vul ik het liefst met sporten, fotograferen, reizen, lezen, lekker eten, een lange wandeling door het bos en samenzijn met vrienden en familie.”

Grote projecten opknippen in kleinere stappen

“Ik help mkb’ers vooral met praktische oplossingen en het realiseren van verduurzamingsambities. Geen dikke rapporten, maar praktische handreikingen. Projecten die groot lijken knip ik op in kleinere stappen, zodat het proces voor een ondernemer overzichtelijk blijft. Ik ken de weg in het landschap van technische oplossingen en heb een groot netwerk aan experts. Door mijn financiële achtergrond kan ik businesscases, financiële mogelijkheden en subsidies helder maken en uitleggen.”

Waarom hulp van het ontzorgingsprogramma?

“Het ontzorgingsprogramma biedt mkb’ers de mogelijkheid om duurzame initiatieven te integreren, zonder dat dit ten koste gaat van hun dagelijkse bedrijfsvoering. Ondernemers profiteren van specialistische kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid. Dit leidt tot kostenbesparingen, verbeterde reputatie en een positieve impact op het milieu. Als adviseur help ik je bij de stappen in het landschap van verduurzaming. Bovendien helpt het programma bij het voldoen aan regelgeving en het inspelen op de groeiende vraag naar duurzame producten en diensten.”

Waar beginnen?

“Begin bij maatregelen die relatief kleine investeringen vragen, maar een grote impact kunnen hebben. Bijvoorbeeld het goed instellen van je installaties, isolatie en ledverlichting. Ook zijn zonnepanelen, ondanks netcongestie en de beoogde afbouw van de salderingsregeling nog steeds interessant als duurzame maatregel.”

Inzicht in je verbruik

“Een snelle en effectieve tip voor mkb’ers is om te beginnen met energiemonitoring. Dit kan eenvoudig en vaak tegen lage kosten. Je weet dan precies hoeveel energie er op welk moment gebruikt wordt in jouw bedrijf. Als je dit goed weet, dan weet je ook waar er ruimte is om extra verduurzamingsmaatregelen te nemen binnen jouw huidige limieten met de netbeheerder. Daarnaast kan het aanmoedigen van een cultuur van duurzaamheid onder medewerkers en klanten leiden tot aanzienlijke besparingen en betere resultaten.”

Benieuwd hoe je dit doet?
Neem contact op via MKBontzorgingsprogramma@overijssel
of lees meer informatie over het Ontzorgingsprogramma MKB

Ontzorgingsprogramma MKB