Home Kennisplein Lunchen met Nieuwe Energie: De werking van de CO2-markt op 12 april

Lunchen met Nieuwe Energie: De werking van de CO2-markt op 12 april

Het Supportteam van Nieuwe Energie Overijssel wil iedereen die bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie inspireren en ondersteunen. Op de tweede woensdag van de maand gaan we “Lunchen met Nieuwe Energie”. Hiermee verbinden we bedrijven, instellingen en kennis met elkaar op diverse actuele thema’s en leggen we de basis om innovatie sneller, beter en breder te laten groeien in Overijssel.

Vermindering van CO2-uitstoot: de werking van de CO2-markt

Op 12 april gaan we lunchen met Jos Cozijnsen, jurist en carbon specialist bij Climate Neutral Group. Hij is expert op het gebied van de CO2-markt en emissierechten.

De CO2-markt
Eén van de doelen uit het Klimaatakkoord is het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 49% in 2030. Handel in CO2-rechten moet helpen om dit voor elkaar te krijgen. De CO2-markt, waar deze rechten worden verhandeld, is een instrument om deze ambitieuze klimaatdoelen op een betaalbare manier te bereiken. Maar hoe werkt die CO2-markt precies? Welke markten zijn er? En wat levert het ons op? Op deze vragen gaat Jos Cozijnsen antwoord geven tijdens deze lunchsessie.

Compensatie van CO2-uitstoot
Daarnaast gaat hij meer vertellen over de mogelijkheden die het compenseren van CO2-uitstoot biedt. Zo kunnen organisaties zogenoemde ‘carbon credits’ ontvangen voor het hernatten van veenweide of de inzet van biogas. Ook kunnen kleine bedrijven CO2-waarde creëren in hun eigen toeleveringsketen (insetting).

Na afloop van deze lunchsessie ben je dus bekend met termen als carbon credits, offsetting en insetting én weet je meer over de werking van de CO2-markt.

PROGRAMMA

12.00: Welkom door Tess Ruiterkamp, coördinator Supportteam
12.10: Jos Cozijnsen: de werking van de CO2-markt
12:40: Vragen en discussie
13.00: Einde

Het Supportteam Energie-innovatie helpt je verder!

Overijsselse ondernemers, overheden en andere organisaties die eigenaar of partner (willen) zijn van initiatieven die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie: het Supportteam helpt jullie door innovaties op het gebied van duurzame opwek, opslag, besparing, distributie en management van energie van alle kanten goed te bekijken!

Kijk voor meer info op onze themapagina!