Home Zon op de gevel Zon op de gevel – FAQ

Veelgestelde vragen met antwoorden voor zon op de gevel

Wil jij een gevel met zonnepanelen realiseren op jouw gebouw of ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Grote kans dat je nog veel vragen hebt. Wij hebben de veelgestelde vragen verzameld en in categorieën opgedeeld. Deze hebben wij met de antwoorden op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag er ook tussen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn zonnepanelen op een gevel?

Zonnepanelen, geïnstalleerd op bijvoorbeeld de gevel van een bedrijfspand, deze gevels wekken stroom op door gebruik te maken van zonne-energie.

Wat zijn voor- en nadelen van zonnepanelen op de gevel?

Voordelen zonnepanelen op gevels

  • Zonnepanelen op gevels is een goed alternatief als het bedrijfsdak ongeschikt is voor zonnepanelen.
  • Zonnepanelen worden in diverse kleuren en prints geproduceerd.
  • Zonnepanelen zijn qua prijs concurrent met andere gevelbekleding.
  • Zonnepanelen kunnen meer energie opwekken in de winter, door de lage zon.
  • Zonnepanelen zorgen voor verspreiding van de elektriciteitsproductie door een andere hellingshoek.

Nadelen zonnepanelen op gevels

  • De opbrengst van zonnepanelen op gevels is ca. 15% lager dan bij Zon op dak.
  • Zonnepanelen op gevels zijn duurder dan zonnepanelen voor op het dak.

Wat doet de kleur met de efficiëntie van de panelen?

Door kleur toe te passen wordt een klein beetje licht gereflecteerd en hierdoor is de efficiëntie wat lager. Afhankelijk van de kleur is het mogelijk om een efficiëntie te halen van 80-98% t.o.v. zwarte panelen.

Moet ik een verzekering regelen voor mijn zonnepanelen?

Wanneer u eigenaar bent van de installatie, dan bent u hier zelf verantwoordelijk voor en is een verzekering aan te raden. Steeds meer verzekeraars maken het mogelijk om zonnepanelen te verzekeren. Dit kan worden gedaan middels een opstal- of inboedelverzekering, afhankelijk van het feit of degene die de PV-installatie aanschaft ook de huis- of pandeigenaar is. Daarnaast zijn er ook steeds meer verzekeraars die een specifieke dekking bieden voor zonnepanelen, waarbij ook opbrengstverliezen na schade meeverzekerd zijn.

Wel stellen sommige verzekeraars specifieke voorwaarden om PV-installaties en de gebouwen goed te kunnen verzekeren. Voordat er wordt geïnvesteerd in zonnepanelen is het verstandig om u vooraf bij een verzekeringsadviseur te informeren over de voorwaarden en preventie-eisen. Onderstaande brochure zet voor u alle punten van aandacht op een rijtje.

Brochure zonnepanelen verzekeraars

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op de gevel?

Anders dan bij zonnepanelen op het dak, moet je voor zonnepanelen aan de gevel een vergunning hebben. Het belangrijkste punt bij de vergunning is of het er wel goed uitziet (volgens de Wabo kunnen ze de vergunning weigeren als het uiterlijk in strijd is met redelijke eisen van welstand). Soms kan het ook problemen geven door lichthinder (dat het reflecteert en glinstert). Onderzoek de eisen van de welstand bij jouw gemeente.

Ik heb een andere vraag!

Staat je het antwoord op je vraag er niet bij, stel hem dan via nieuweenergie@overijssel.nl.

Zon op de gevel
Zonnepanelen op gevels zijn een duurzame investering voor bedrijven die hun energiekosten willen verlagen en bij willen dragen aan een duurzamere toekomst. Deze panelen, geïnstalleerd op bijvoorbeeld een gevel je bedrijfspand, maken gebruik van zonne-energie om stroom op te wekken. Is het ook voor jouw pand een logische optie? En wat is het rendement? Bekijk onze algemene website voor zon op de gevel met voorbeeld projectenveelgestelde vragen en voor- en nadelen.

Andere mogelijkheden voor zonne-energie
Bekijk ook de mogelijkheden voor Zon op dak of Solar Parking.