Home Zon Zon op de gevel

Zonnepanelen op jouw (bedrijfs)gevel?

Zonnepanelen op gevels zijn een duurzame investering voor bedrijven die hun energiekosten willen verlagen en bij willen dragen aan een duurzamere toekomst. Deze panelen, geïnstalleerd op bijvoorbeeld een gevel van je bedrijfspand, maken gebruik van zonne-energie om stroom op te wekken. Zonnepanelen op de gevel hebben een hellingshoek van ca. 90 graden, waardoor het rendement vaak wat lager is dan bij een dakopstelling. Maar mocht het dak door constructie of ligging niet geschikt zijn voor zonnepalen, dan is de gevel een logische optie.

Zonnepanelen op gevels van gebouwen kunnen in allerlei kleuren worden uitgevoerd. Zonnepanelen op een gevel kunnen ook meer energie opwekken in de winter dan panelen op het dak, omdat de zon dan laag staat. Ook hebben verticale panelen andere piekmomenten dan standaard zonnepanelen op het dak, wat zorgt voor een betere spreiding van de belasting van het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen op gevels worden steeds interessanter, maar is het ook voor jouw pand een logische optie? En wat is het rendement? Wij hebben de meestgestelde vragen verzameld en voor- en nadelen in kaart gebracht. Tot slot kun je hieronder een aantal voorbeeldprojecten bekijken.

Andere mogelijkheden voor zonne-energie
Bekijk ook de mogelijkheden voor Zon op dak of Solar Parking.

Projecten

Bekijk meer
Projectkenmerken
Locatie
Howden in Hengelo
Opdrachtgever
Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO)
Aannemer
Lagemaat
Opleverdatum
eind 2020
Aantal zonnepanelen
690 / 307 kWp

Circulaire hal Hengelo

Als metaalbedrijf Howden een productie- en testlocatie zoekt die aan heel specifieke eisen moet voldoen, creëert HMO de oplossing: op Gebouw N komt een uitbouw en op het terrein ernaast een bedrijfshal. Beide worden naar de wensen van de gebruiker gebouwd met hergebruikte bouwmaterialen.

Zowel op het dak als op de gevel zijn 690 zonnepanelen geplaatst met een vermogen van totaal 307kWp.
– West zijde 56 panelen à 445 Wp
– Oost zijde 60 panelen à 445 Wp
– Zuid zijde 158 panelen à 445 Wp
– Dak 416 panelen oost-west à 445 Wp

 

foto’s: HMO.nl

Bekijk meer
Projectkenmerken
Locatie
Provinciehuis Overijssel Zwolle
Opdrachtgever
Provincie Overijssel
Aannemer
Heijmans / Soluxa
Opleverdatum
23-09-2022
Aantal zonnepanelen
60 / 115 m²

Provinciehuis Overijssel Zwolle

Op de gevel van het Provinciehuis in Zwolle wordt een test gedaan met grijs/witte panelen, die dezelfde kleur hebben als het gebouw. De gevel bestaat uit 60 panelen, goed voor ruim 115 m² gevelbekleding. Deze gevel panelen hebben een dubbele functie, naast bekleding wekt deze gevel tegelijkertijd 85% energie op ten opzichte van zonnepanelen op het dak. Door zonnepanelen zowel op het dak als op gevels te plaatsen wordt er de hele dag energie opgewekt. Dit project is tot stand gekomen via het programma Startup in Residence van de provincie Overijssel in samenwerking met Soluxa, zij ontwikkelen innovatieve kleurrijke zonnepanelen.

Gekleurde zonnepanelen blikvanger op gevels