Home Actueel Nieuwe zonnesubsidie zet in op versteviging bedrijfsdaken

20 januari 2023

Nieuwe zonnesubsidie zet in op versteviging bedrijfsdaken

Elk dak een zonnedak is onze ambitie, maar dan moet zo’n dak die zonnepanelen wel kunnen dragen. Een nieuwe subsidie van de provincie Overijssel zet daarop in. Doelgroep: alle bedrijfsdaken in de provincie die een aanpassing van het dak nodig hebben om zonnepanelen te kunnen installeren.

 

Er zijn nog veel lege daken in Overijssel, maar er zijn ook veel belemmeringen om die allemaal met zonnepanelen te vullen. Peter de Jong, projectleider zon bij Nieuwe Energie Overijssel: “Soms ligt het probleem bij het volle elektriciteitsnetwerk, daar kunnen wij nu nog niets aan doen. Maar vaak ligt het probleem bij het dak zelf. Er is bijvoorbeeld een probleem met de verkeerde isolatie en het brandgevaar dat zonnepanelen in dat geval opleveren. De verzekeraar gaat dan niet akkoord, zodat de isolatie eerst aangepast moet worden. En vaak is een dak gewoon niet sterk genoeg om het extra gewicht van zonnepanelen te kunnen dragen. Denk bijvoorbeeld aan bouwmarkten, die hebben een grote dakoppervlakte, maar het zijn vaak heel lichte hallen. Zo’n dak moet dan verstevigd worden.”

Dak van minimaal 100 m2

Uit onderzoek van TKI Urban Energy blijkt gelukkig dat er veel gebouwen zijn die met relatief gemakkelijke aanpassingen geschikt gemaakt kunnen worden voor zonnepanelen: liefst 85% van de Nederlandse daken. Met deze nieuwe subsidie kunnen die aanpassingen dus gefinancierd worden, en het grote onbenutte potentieel van die lege daken toch benut.

Het subsidiebedrag is 80 euro per kWp. Het bedrag is maximaal een ton, maar dat wil niet zeggen dat de subsidie er alleen voor grootverbruikers is. Het dak moet minimaal 100 vierkante meter groot zijn. Ook de extra kosten van lichtgewicht zonnepanelen wordt door de subsidie gedekt.

Deze subsidie Zonne-energie op bedrijfsdaken loopt een jaar, er is 600.000 euro beschikbaar. Voor meer informatie over alle voorwaarden en om de subsidie direct aan te vragen kijk je op de website van het subsidieloket. Daar vind je ook contactgegevens voor als je nog vragen hebt over deze subsidie.