Home Actueel Zonnecarport provinciehuis is proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen

3 april 2023

Zonnecarport provinciehuis is proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen

De zonnecarport die op de parkeerplaats van het provinciehuis staat, is niet alleen een handige plek om je elektrische auto op te laden met de stroom van zonnepanelen. In onderstaand filmpje vertelt gedeputeerde Tijs de Bree over het opslagsysteem en de innovatieve software die deel uitmaken van de pilot.

De software, een energiemanagementsysteem, staat gebruikers toe om een laadplek te reserveren. Aan de hand van het aantal reserveringen houdt het systeem bij hoeveel van de opgewekte energie beschikbaar moet zijn voor auto’s en hoeveel stroom er naar het provinciehuis doorgesluisd kan worden. Dat levert laadzekerheid op en inzicht in het gedrag van elektrische rijders.

Optimaal gebruik van zonnestroom

Deze zonnecarport van Amperapark is dus gewoon in gebruik én een proeftuin. Onderzoekers van de Universiteit Twente blijven de software verbeteren door betere voorspellingen van zowel het aanbod van zonnestroom, afhankelijk van het weer, als de afname van zonnestroom, afhankelijk van gedragspatronen en het positief beïnvloeden van gedrag. Doel is de zonnestroom zo optimaal mogelijk te gebruiken en het elektriciteitsnetwerk zo min mogelijk te belasten.

Het provinciehuis is launching customer, oftewel eerste afnemer van dit totaalpakket. Er wordt geregeld bij de provincie aangeklopt met de vraag: willen jullie eerste klant zijn voor onze innovatie? Wibo van der Klippe, intern opdrachtgever bij de provincie, zag dat in dit geval zeker zitten.

De zonnecarport is ’s middags na 17 uur en in de weekenden ook beschikbaar voor omwonenden.