Home Actueel Showcases van nieuwe innovaties gezocht voor Energie-proeftuin

28 oktober 2020

Showcases van nieuwe innovaties gezocht voor Energie-proeftuin

Duurzame invulling

Ten noorden van Wijhe, tussen de spoorlijn Zwolle-Deventer en de IJsseldijk, ligt De Noordmanshoek: een open gebied van 25 hectare, dat in het verleden werd aangekocht als bedrijventerrein, maar nooit zo werd ingevuld en nu wordt gepacht door boeren. Een groep actieve bewoners, nu verenigd in Stichting De Noordmanshoek, werkt al sinds 2015 aan een plan voor een duurzame invulling van het gebied. Inmiddels is de kogel door de kerk: samen met de gemeente Olst-Wijhe, de Wageningen University (WUR) en Natuur en Milieu Overijssel, ontwikkelden ze een concept voor een van de eerste Energietuinen van Nederland.

Landgoed van de toekomst

Met het project Energietuinen wil Natuur en Milieu Overijssel, samen met de gemeente en de buurtbewoners, een ‘landgoed van de toekomst’ ontwerpen. Het idee hiervan is om te laten zien dat opwek van duurzame energie heel goed kan samengaan met verbetering van de omgeving qua landschap, ecologie en educatieve/recreatieve waarde. De proeftuin moet zo inspirerend worden dat hier excursies naartoe kunnen worden georganiseerd.

In de Energietuin is ruimte voor educatie, bewustwording en inspiratie rondom een duurzame energietransitie in de vorm van een energie-innovatieveld. Innovatieve oplossingen voor energie-opwek kunnen hier in de praktijk getest worden en aan bezoekers geshowd worden. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen die in verschillende opstellingen of zelfs bewegend opgesteld worden, testen met biodiversiteit, vormen van energie-opslag, innovatieve kleine windmolens, educatie over welke acties je aan je eigen huis kunt uitvoeren of nog nieuwere innovatieve concepten.

 

Energie-innovaties gezocht!

Heb jij een innovatie die in dit plan past, of ken jij misschien partijen die het interessant zouden vinden om hier innovaties te laten zien of te testen? Laat het aan Natuur en Milieu Overijssel weten! Samen met start-ups, ondernemers, onderwijs- en onderzoekspartijen wordt dit een project waar veel kennis gedeeld en verbonden kan worden. En zou je wellicht nog goede tips hebben of hierover mee willen denken, ook dan ben je welkom?

Voor meer info kun je contact opnemen met Wendy Oude Vrielink: oudevrielink@natuurenmilieuoverijssel.nl of 038 425 0964.