Home Kennisplein Startup in Residence levert elf pilots af voor energie-innovaties in Overijssel

13 juli 2020

Startup in Residence levert elf pilots af voor energie-innovaties in Overijssel

Een energieneutraal Overijssel in 2050, dat is de ambitie van Nieuwe Energie Overijssel en de provincie Overijssel. Daarom zochten we in 2020 samen met onze partners de gemeenten Zwolle en Hardenberg en woningcorporaties Welbions en deltaWonen oplossingen om woningen te verduurzamen, voorzieningen toekomstbestendig te maken en energie op te slaan. Startup in Residence heette deze uitvraag. Momenteel lopen er elf pilots naar aanleiding van zes vraagstukken.

De innovatieve pilots

De uitvraag van Startup in Residence leverde 53 goede ideeën op. De zestien meest veelbelovende mochten met financiële ondersteuning in twee maanden hun innovatie verder uitwerken tot een businesscase.

De elf innovaties met de meest veelbelovende businesscase zijn inmiddels de praktijktestfase ingegaan. Hieronder vind je per vraagstuk meer informatie over de lopende pilots.

 

 

 

Betaalbare renovatie van jaren ’70-’80-woningen

Oude Wolbers  

Bouwonderneming Oude Wolbers biedt met Easy Switch een slimme, snelle en betaalbare oplossing om op grote schaal woningen te renoveren en te verduurzamen! 3D-scans maken het werk efficiënter, demontabele materialen dragen bij aan circulariteit en kleine slimme installaties  in combinatie met zonnepanelen verhogen de duurzaamheid. Lees meer >

 

Duurzame oplossingen voor relatief hogetemperatuurverwarming

Cooll  

Innovatieve hoog rendement adsorptiewarmtepomp die de huidige hr-ketel kan vervangen, zonder ingrijpende renovaties aan de woning. Toekomstklaar, zodat ook andere energiedragers zoals biogas en waterstof gebruikt kunnen worden. Lees meer >

Tarnoc  

De Tarnoc Turbineketel is de elektrische 1-op-1 vervanger van hr-ketels voor bestaande woningen. Door gebruik te maken van turbinetechnologie kan de Turbineketel hoog vermogen warmte maken met een hoog rendement, zonder buitenunit.

Dutek  

De Smart-serie van Dutek Energy Solutions is de duurzame warmtepompinstallatie voor relatief hogetemperatuurverwarming en een goede vervanging van de cv-ketel. De Dutek Smart-serie is een gestandaardiseerde oplossing waarbij opwekking, afgifte en besturing geïntegreerd zijn. Geschikt voor bestaande bouw en nieuwbouw.
Lees meer > 

 

Opslagsystemen voor warmte en elektriciteit

DEI Technology  

Seizoensoverschrijdende thermische buffer. De buffer wordt gevoed door zonnepanelen en kan de opgewekte energie meenemen van de zomer naar de winter. Er is geen cv-ketel, warmtepomp of boiler meer nodig. Geschikt voor individuele huishoudens en gemeenschappelijke opslag. Lees meer >

 

Dr Ten

 

Een zeezoutbatterij voor de opslag van windenergie, zonne-energie en grid-energie. Gemaakt van wereldwijd ruim voorradige en duurzame materialen. De batterij gaat lang mee, kan volledig leeg geladen worden en is recyclebaar en schoon. Geschikt om overdag opgewekte energie ‘s avonds te gebruiken voor woningen en wijken.
Stored Energy  

Hergebruik van scooteraccu’s om energie op te slaan. Geschikt voor individuele huishoudens, woningcorporaties en bedrijven.

 

Oplossingen om sportvelden te benutten voor het opwekken van energie

Aendless

 

 

Innovatief buizensysteem onder kunstgras dat sportvelden afkoelt. Met de opgeslagen energie kunnen (sport)gebouwen of meer dan 200 woningen in de buurt worden verwarmd. Biedt beter speelcomfort én draagt bij aan de energietransitie zonder extra ruimtebeslag en hinder.

 

Sallandse United

 

Een collectorveld. Dit is een kunstgrasveld met daaronder een systeem van tegels (SubTubes) en leidingen (SubTiles) waar met behulp van een stromende vloeistof warmte uit het sportveld wordt gewonnen. Lees meer >

 

Wildcard, open uitvraag

 

Soluxa

 

 

Betaalbare hoog rendement gekleurde zonnepanelen als duurzame en esthetische bekleding van gevels. Lees meer >

 

Quooste-
Van Gelder
Een warmte-koudenet van gesloten verticale bodemcollectoren dat warmte levert voor warmtepompen, al dan niet samen met benodigde renovatie (zoals isolatie) en aanvullende warmtebronnen. Duurzaam en flexibel. Geschikt voor wijken of woonblokken en voor maatschappelijk vastgoed. Lees meer >

 

In deze video zie je een aantal van de ondernemers aan het woord:

 

 

Als de pilots goed gaan, wordt de oplossing door de provincie, gemeentes of woningcorporaties daadwerkelijk afgenomen en wordt ingezet op opschaling van de oplossing. Diverse stakeholders worden hierbij betrokken om acceptatie te vergroten en zo de marktintroductie te versnellen. Bij de opschaling ontstaat de impact.