Home Actueel “Wees niet te voorzichtig met vragen stellen!”

10 augustus 2023

“Wees niet te voorzichtig met vragen stellen!”

Kennis maken met Kennisloket: Lisa Sanderink (UT)

Het Kennisloket van Nieuwe Energie Overijssel is dé plek waar je als ondernemer, gemeente of maatschappelijke organisatie kunt aankloppen met een energietransitievraag. Dit doet NEO in samenwerking met de kennisinstellingen Windesheim, Saxion en Universiteit Twente. Lisa Sanderink is vanuit de Universiteit Twente verbonden aan het Kennisloket. ‘Het Kennisloket verbindt bestaande kennis’, meent de universitair docent. Wat drijft haar binnen de energietransitie? Hoe sluit haar rol bij het Kennisloket daarop aan? En welke advies geeft zij aan organisaties met een vraag over de energietransitie?

Waar houd jij je bij Universiteit Twente (UT) mee bezig?

“Als universitair docent werk ik voor de afdeling ‘the Section of Governance and Technology for Sustainability’ (CSTM) bij de UT. Naast les geven doe ik zelf ook onderzoek. De belangrijkste onderwerpen in mijn onderzoek zijn energietransitie en klimaatverandering. Ik houd mij vooral bezig met de sociaalwetenschappelijke kant hiervan. In de praktijk betekent dit een mix van bestuurskunde, politicologie, internationale betrekkingen en beleid.”

Wat drijft jou binnen de energietransitie?

“De Universiteit Twente is een technische universiteit. We hebben een heleboel technische kennis in huis om allerlei creatieve oplossingen te bedenken. De technische oplossingen voor de energietransitie zijn er dus wel. Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe we die oplossingen daadwerkelijk succesvol maken. Dat ligt -heel breed gezien- bij de mens. Zij moeten er gebruik van maken en er mee om kunnen gaan. We kunnen wel allerlei geavanceerde oplossingen bedenken, maar als het te ingewikkeld is, dan haal je niet alles eruit wat erin zit. Daar wil ik graag iets in betekenen.”

Welke kansen zie jij om de energietransitie te versnellen?

“Ik zou het heel interessant vinden als we het mbo, hbo en de universiteit meer kunnen verbinden en die kansen benutten. Door studenten vanuit de verschillende onderwijsinstellingen samen te laten werken aan (kortlopende) opdrachten voor bijvoorbeeld provincie en gemeenten. Zij kunnen dan op relatief korte termijn heel waardevolle inzichten krijgen, met ruimte voor verschillende perspectieven. Ik geloof dat die uitwisseling van verschillende studenten echt van toegevoegde waarde kan zijn.”

Hoe ben je dan bij het Kennisloket gekomen?

“Dat sluit heel goed op elkaar aan. Bij het Kennisloket gaat het namelijk om het verbinden van de kennis die wij hebben. Hoe dat werkt? Vragen van organisaties komen bij ons binnen. Dan gaan we samen kijken: is er al kennis over dit onderwerp? Zo ja, dan leggen we dit bij de vragensteller neer. En als er nog geen kennis is, dan verbinden we organisatie en kennisinstelling aan elkaar. Als het nodig is, kunnen we ook een nieuw onderzoek opstarten, maar dat is niet de kern. Ons doel bij het Kennisloket is vooral om onze bestaande kennis te verbinden met de vragen die spelen bij ondernemers, gemeenten en provincies.”

Foto: Een sessie van het Kennisloket op de Werkplaats. 

Met wat voor vraag kun je dan terecht bij het Kennisloket?

“Dat kan van alles zijn, als het maar iets met de energietransitie te maken heeft. We zijn nu bijvoorbeeld met een energiecorporatie in gesprek, zij willen hun energiesysteem duurzaam maken. Saxion gaat daar nu met studenten opdrachten uitvoeren. En laatst kwam er een technische vraag binnen over thermodynamica. Dan verbinden we die persoon met iemand vanuit de UT die daar kennis van heeft. Veel vragen gaan ook over het acceptatievraagstuk. Hoe krijg je mensen mee in de energietransitie? Daar is ook al veel kennis over beschikbaar. Veel mensen weten niet dat hier al veel onderzoek over bestaat.”

Welk advies zou jij organisaties met een energietransitievraag willen geven?

“Wees niet te voorzichtig met vragen stellen. Het Kennisloket moet nog een beetje ontdekt worden, heb ik het idee. Terwijl het concept juist heel laagdrempelig is. Stel gewoon een vraag en kijk wat eruit komt, sta er een beetje open in. Het is een unieke constructie met de kennisinstellingen, die je verschillende perspectieven biedt. Het maakt overigens ook niet uit hoe breed je vraag is. Wij zijn er niet alleen om vragen te verbinden aan onderzoekers, maar juist ook om mee te denken over de vraag. Dus kan de vraag nog specifieker, nog urgenter worden gemaakt? Zo kunnen wij er misschien meer mee, maar dat zorgt er ook voor dat de vragensteller er meer aan heeft. En stel dat wij de vraag niet kunnen beantwoorden, dan kunnen wij je altijd verbinden met andere mensen of organisaties die je wél verder kunnen helpen. Dus stel die vraag vooral, dan helpen wij je verder!

Volg jij het advies van Lisa op?

Je kunt je vraag over de energietransitie stellen door het formulier onderaan deze pagina in te vullen. Meer informatie? Bekijk de pagina van het Kennisloket hier.

Wat levert het Kennisloket op?

“In eerste instantie zijn wij er als Kennisloket voor de vragensteller. Maar het is ook wel in ons belang (als kennisinstellingen) om te weten wat er speelt binnen de provincie, binnen gemeenten en bij ondernemers die bezig zijn met de energietransitie. Binnen kennisinstellingen ben je bezig om kennis te ontwikkelen, maar dat wil niet altijd zeggen dat het ook kennis is waarom specifiek gevraagd wordt. Dus is het juist heel waardevol om in gesprek te blijven, over welke behoefte er is en hoe wij daarop aan kunnen sluiten.”

Kennisloket aanvraagformulier