Home Actueel Brokken maken zonder aardgas

23 juli 2021

Brokken maken zonder aardgas

Een machine die in plaats van 2 m3 aardgas voor een ton veevoer, helemaal geen aardgas meer gebruikt om dezelfde goede brokken te maken. En daarbij flink elektriciteit bespaart én minder CO2 uitstoot. Een aanzienlijke (energie)besparing voor CAVV Zuid Oost Salland, die jaarlijks tonnen brokken produceert. Voor de aanschaf, installatie en opstart van de machine ontving het Haarlese mengvoerbedrijf de subsidie Energiebesparing Overijssel.

Gedeputeerde Tijs de Bree ging bij het bedrijf langs om er meer over te horen.

 

Geen stoom maar energie uit wrijving

In het productieproces van brokken wordt oververhitte stoom toegepast. Deze stoom wordt opgewekt met aardgas als brandstof. Met de nieuwe machine, de BoaNiCO2, is de oververhitte stoom niet meer nodig. De machine gebruikt mechanische energie door wrijving om veevoerkorrels te produceren die voldoende hard en slijtvast zijn. Op een manier die een flinke besparing oplevert in gasverbruik.

Potentieel op landelijk niveau enorm

Bedenker van de machine is Nico Treurniet van Treurniet Mengvoeders. Hans Verheul, directeur van CAVV Zuid Oost Salland en Nico Treurniet troffen elkaar voor iets anders en bij toeval kwam de innovatie ter sprake. Inmiddels draait de machine in Haarle. Nico: ‘In Nederland wordt 13 miljoen ton aan brokken geproduceerd. Het potentieel om energie te besparen op landelijk en zelf internationaal niveau is enorm.’

Kijk hier voor meer informatie over de subsidie Energiebesparing Overijssel.