Home Actueel Stimuleringslening verduurzaming maatschappelijk vastgoed

20 juli 2023

Stimuleringslening verduurzaming maatschappelijk vastgoed

Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed en wil je je gebouwen verduurzamen? De provincie Overijssel biedt de mogelijkheid om een financiering af te sluiten tegen gunstige voorwaarden: de Stimuleringslening verduurzaming maatschappelijk vastgoed.

Verduurzamen = lagere energiekosten

Veel maatschappelijke organisaties hebben moeite om het hoofd boven water te houden door de hoge energielasten. Investeren in energiebesparende maatregelen leidt onder andere tot minder CO2 uitstoot en structureel lagere energielasten. Er zijn meerdere mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren. Bijvoorbeeld met subsidie, zoals DUMAVA, geld terug actie en de landelijke ISDE. Maar dit is meestal niet voldoende. Er moet ook zelf geïnvesteerd worden. En dat is vaak niet haalbaar voor kleinere maatschappelijke organisaties. Daarom biedt de provincie de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen. Eigenaren en gebruikers van buurthuizen, dorpshuizen, wijkcentra, gemeenschapscentra en culturele instellingen kunnen via de stimuleringslening een bedrag van minimaal €5.000 en maximaal €200.000 lenen. Tegen een rente van 2,5%.

Combineren met subsidie en hulp van het ontzorgingsprogramma

Gebouweigenaren kunnen de stimuleringslening gebruiken in combinatie met DUMAVA en provinciale subsidies als de sociale hypotheek en de geld terug actie. De lening is een aanvulling op de bestaande leenmogelijkheden van de provincie via het Energiefonds Overijssel (EFO). Het drempelbedrag van € 1 miljoen en EFO is voor veel maatschappelijk vastgoedeigenaren te hoog. De stimuleringslening sluit daarnaast aan op de expertise en begeleiding die de provincie biedt voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed via Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed.

Marnixhoes kan de lening goed gebruiken

Roy Roemaat van het Marnixhoes in Hengelo heeft grote ambities om te verduurzamen en schakelde het ontzorgingsprogramma in om die ambities om te zetten in een plan. De nieuwe lening is interessant, want subsidie is niet voldoende. Roy: ‘Onze droom is om het Marnixhoes duurzaam te renoveren en een deel bij te bouwen. Maar de kosten daarvoor zijn zo fors dat dit waarschijnlijk een droom blijft. Plan B is het verduurzamen van de huidige vierkante meters. Dat kost ons bijna negen ton. Vorig jaar hebben we meegedaan met DUMAVA. Helaas vielen we net buiten de boot, maar in september doen we opnieuw mee. Ook een andere landelijke subsidie kregen we niet. Er is enorm veel vraag naar geld om te verduurzamen, maar helaas te weinig aanbod. Ik vind het heel fijn dat de provincie Overijssel met een Stimuleringslening komt om kleinere vastgoedeigenaren te helpen. De 2,5% rente is lager dan de rente momenteel bij de banken, dat maakt het een interessante optie. De komende tijd gaan we goed nadenken en de benodigde berekeningen maken.’

Stimuleringslening verduurzaming maatschappelijk vastgoed in het kort

Voor wie?
Eigenaren en huurders van een buurthuis, dorpshuis, wijkcentrum, gemeenschapscentrum of een culturele instelling met een ANBI-status.

Hoeveel kun je lenen?
Minimaal €5.000,- en maximaal €200.000,-. Voor financieringen tot €50.000 euro geldt een beperkte financiële toets. De financiering bedraagt maximaal 100% van de totale kosten.

Hoeveel kost het?
De looptijd van de lening is maximaal 15 jaar met een vaste rente van 2,5%.

De regeling opent op 1 augustus 2023. Tot 1 december 2024 is er in totaal € 2 miljoen beschikbaar.