Home Actueel Zonnepanelen op voormalige vuilstort in Hulsen

10 maart 2021

Zonnepanelen op voormalige vuilstort in Hulsen

Eind november 2020 is Energiewerkgroep Hulsen-Kruidenwijk in de gemeente Hellendoorn opgericht. De werkgroep heeft als doel om, in samenspraak met de buurt, een flinke bijdrage te leveren aan het energieneutraal worden van de gemeente. Op 2 maart heeft de werkgroep hiervoor een energiecoöperatie opgericht, met als eerste project: zonnepanelen op de voormalige vuilstort in Hulsen.

De coöperatie wil op de voormalige vuilstort aan de Noordelijke Hoofddijk in het buitengebied Hulsen een het grootste zonnepark van de gemeente realiseren. Door de vervuilde grond te gebruiken voor het opwekken van zonne-energie, kan er weer landbouwgrond bespaard worden. De vuilstort ligt bovendien uit het zicht!

16 Gigawattuur per jaar

Het gaat om een totale oppervlakte van 12 hectare, waarvan de coöperatie hoopt 11 hectare te kunnen gebruiken. Hierop zou 16 gigawattuur aan  per jaar kunnen worden opgewekt. Netaansluiting lijkt geen probleem te zijn omdat het gebied dichtbij een verdeelstation van Enexis ligt.

De omgeving is positief

De werkgroep is daarnaast al in gesprek met de directe omgeving, die overwegend positief is. Het is wel zaak dat er een alternatieve locatie wordt gevonden voor de huidige gebruikers van het gebied.

LEI-F

Het initiatief zal waarschijnlijk gebruik gaan maken de ontwikkelfaciliteit LEI-F van het Energiefonds Overijssel. Zij worden hierin begeleid door Natuur en Milieu Overijssel.