Home Actueel Voortaan meer mogelijk met LEI-voucher

7 februari 2023

Voortaan meer mogelijk met LEI-voucher

De LEI-voucherregeling is uitgebreid. Deze subsidie is bedoeld voor lokale energie-initiatieven die willen starten met een nieuw project rond energieopwek of -besparing.

De regeling is ook geschikt voor nieuwe bewonersinitiatieven die zich willen verenigen in bijvoorbeeld een energiecoöperatie.

De uitbreiding maakt meer mogelijk voor energiebesparing. Zo kan er subsidie worden aangevraagd voor het opleiden van energiebespaarcoaches en -fixers, en voor energiebesparende maatregelen.

Coaches opleiden

Energiecoaches zijn vrijwilligers die huishoudens informeren over energiebesparing door gedragsaanpassing en door maatregelen in de woning. Energiefixers geven ook advies over besparingsmogelijkheden en voeren daarnaast eenvoudige besparingsmaatregelen in de woning uit. Er is maximaal 500 euro subsidie aan te vragen per vrijwilliger die opgeleid wordt met een maximum van 2.500 euro per aanvraag.

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen zijn maatregelen die leiden tot minder gebruik van energie bij huishoudens. Het gaat om kleine maatregelen die door het huishouden, de energiecoach of de energiefixer uitgevoerd kunnen worden. Er is een maximale subsidie van 10.000 euro per aanvraag beschikbaar, waarvan maximaal 2.000 euro mag worden gebruikt voor organisatiekosten. Het overige deel wordt besteed aan de energiebesparende maatregelen bij huishoudens. Hierbij kan uitgegaan worden van een vast bedrag van 100 euro per huishouden. Er moeten minimaal honderd huishoudens benaderd worden.

 

Meer weten? Bekijk hier de aangepaste LEI-voucherregeling: Lokale energie-initiatieven 4.0 (Ubs 3.6) – Loket provincie Overijssel

Vragen? Stel ze aan Tessa van Deventer (ta.v.deventer@overijssel.nl).

LEI-voucher aanvragen? Dan heb je een verklaring nodig van een LEI-coach. Neem hiervoor contact op met Linda van IJzendoorn (l.ijzendoorn@natuurenmilieuoverijssel.nl).