Home Actueel Netcapaciteit delen? Op lokaal niveau kan het wél

26 september 2023

Netcapaciteit delen? Op lokaal niveau kan het wél

"Op lokaal niveau vertrouwen we elkaar"

“Netbeheerders hebben bedrijven gevraagd hebben om flexibele capaciteit in te leveren. Dat is idee is natuurlijk goed: door capaciteit te delen creëer je voor iedereen meer ruimte. Maar de respons op deze oproep is heel laag. Want je levert als bedrijf iets in, maar wat komt daar qua zekerheid voor terug?”

Dicky van Keulen is projectleider bij Nieuwe Energie Overijssel en vertelde afgelopen weekend in de Springtij 2023 Podcast over deze uitdaging.

Door de energietransitie zitten de nationale netten zo goed als vol. Er zouden echter meer partijen op het stroomnet kunnen, als er ook iets bestond als ‘recht van overpad’; het recht om een stukje van iemands gecontracteerde capaciteit te gebruiken als die niet helemaal ten volle wordt benut.

Dicky van Keulen“Dit gaat over vertrouwen, maar ook over meer dan dat. Wat ik merk is dat we op lokaal niveau gewoon aan de slag kunnen. Bedrijven willen best iets inleveren, als ze maar weten aan wie en als we goede afspraken kunnen maken. Dat lukt op lokaal niveau, op het niveau van een bedrijventerrein, heel goed. In Overijssel ga ik met ondernemers, netbeheerder, gemeente en anderen concreet aan de slag in sprintsessies. Bedrijven die elkaar kennen zijn bereid om elkaar te helpen. Ze kennen elkaar – van het voetbalveld bijvoorbeeld – en vertrouwen elkaar.”

Obstakels wegnemen

“Maar we moeten ook meters kunnen maken. Daarvoor hebben we hele concrete hulp nodig die vanuit het Rijk gefaciliteerd zou kunnen worden. Zo mag een bedrijf nu geen stroom uitwisselen met de buurman aan de overkant van de straat. Ook hebben we hulp nodig om technische obstakels weg te nemen en zijn er juridische uitdagingen. Wat zijn nu goede afspraken bij onderlinge levering, bijvoorbeeld?”

“Het gaat dus niet alleen om vertrouwen. We willen ook aan de slag. In de provincie, op het bedrijventerreinen. Maar laat niet iedereen tegen dezelfde obstakels aanlopen of het wiel opnieuw uitvinden.”

Beluister de hele podcast, met naast Dicky ook Kees Vendrik, voorzitter Nationaal Klimaat Platform, Martijn Broekhof, hoofd Klimaat, Energie, Innovatie en Duurzaamheid bij VNCI. En Koen Eising, CSR Director Netbeheerder Alliander.

 

Beluister de podcast hier