Home Actueel Warm wonen, koel slapen: Tijs de Bree opent verduurzaamde pilotwoningen

27 februari 2023

Warm wonen, koel slapen: Tijs de Bree opent verduurzaamde pilotwoningen

Twee eengezinswoningen van woningcorporatie Welbions in de Hengelose wijk Hasseler Es zijn verduurzaamd volgens het principe thermisch compartimenteren. Bij thermisch compartimenteren is het uitgangspunt: warm wonen en koel slapen. De woonkamer en keuken worden optimaal geïsoleerd en het slaapgedeelte wordt verduurzaamd tot een basiskwaliteit. Als energieprestaties en comfort goed blijken, wil Welbions 120 woningen in de Hasseler Es op deze manier verduurzamen.

Woningen van het gas af

De verduurzaming is uitgevoerd door bouwbedrijf Oude Wolbers en installateur Pactum. Er is isolatie geplaatst aan de binnenkant van de muren en isolerend glas in de buitenramen. Woonkamer, keuken en badkamer worden elektrisch verwarmd, in de slaapkamers is geen verwarming. Het tapwater wordt ook elektrisch verwarmd. Op het dak liggen zonnepanelen, de woningen zijn op deze manier volledig gasloos en bijna energieneutraal.

Tijs de Bree, gedeputeerde Energie en Milieu van de provincie Overijssel, heeft de twee woningen op donderdag 23 februari officieel geopend. “Deze manier van verduurzamen is een snellere, goedkopere én effectievere manier om ervoor te zorgen dat de energierekening omlaag gaat,” zegt hij. “Als provincie juichen wij de versnelling van de energietransitie toe. Dit soort concepten, vernieuwde oplossingen die toegankelijk toe te passen zijn, dragen daar absoluut aan bij.”

Gedeputeerde Tijs de Bree opent de twee pilotwoningen in Hengelo

Match via gezamenlijk inkooptraject provincie

Op zoek naar betaalbare en duurzame oplossingen om woningen te verbeteren en de energievraag terug te dringen, deed Welbions mee aan het inkoopproject Startup in Residence van de provincie Overijssel. Dit inkoopprogramma is door de provincie opgezet om de energietransitie te versnellen. Provincie Overijssel, gemeente Zwolle, woningcorporaties deltaWonen en Welbions hebben gezamenlijk een uitvraag op de markt gezet en ondernemers veel ruimte gegeven om met vernieuwende oplossingen te komen voor energievraagstukken.

Welbions koos voor thermisch compartimenteren omdat woningen daarmee op een goedkope en effectieve manier verduurzaamd kunnen worden. Bovendien zijn de verbouwingswerkzaamheden binnen veertien dagen klaar, en dat is natuurlijk erg prettig voor de bewoners. Woningen uit de jaren ’70 en ’80 zijn bij uitstek geschikt: deze woningen zijn relatief weinig verduurzaamd en ze zijn ruim, waardoor er aan de binnenkant ruimte is voor de isolatie.

“Goed om te zien hoe we in een inkooptraject ruimte voor innovatie hebben gecreëerd,” zegt Janine Swaak, projectontwikkelaar bij provincie Overijssel. “Helemaal mooi is het dat de innovatie bijdraagt aan een lagere energierekening voor bewoners!”

Pilot van een jaar

Thermisch compartimenteren is niet nieuw, maar er is nog niet veel bekend over hoe de installaties presteren en wat de ervaring van bewoners is. Daarom gaat Saxion een jaar lang de energieprestaties van de woning meten. Blijkt na een jaar dat zowel de ervaringen van de bewoners als de metingen positief zijn, dan wil Welbions 120 soortgelijke woningen in de Hasseler Es op deze manier verduurzamen.

 

1Twente nam een kijkje in één van de pilotwoningen:

 

Ook op zoek naar manieren om de energierekening omlaag te brengen? Bekijk alle subsidies en regelingen van provincie Overijssel op onze pagina Investeren om te besparen.