Home Investeren om te besparen

Subsidie energiebesparing voor bedrijf, vereniging en culturele instelling

De provincie Overijssel trekt 5 miljoen euro uit om energierekeningen van inwoners, ondernemers, verenigingen en culturele instellingen omlaag te brengen. Het pakket bestaat uit nieuwe regelingen en verruiming van bestaande regelingen gericht op energiebesparing. Bedrijven, verenigingen en (culturele) instellingen kunnen hier mee aan de slag. Bekijk hier het overzicht.

Kantoor, winkel of bedrijfspand? Doe de checklist!
Ontdek als ondernemer welke kansen en mogelijkheden er zijn om jouw bedrijfspand te verduurzamen. Heb je een kantoor, winkel of bedrijfspand? Doe de checklist! Ontdek welke regelingen er zijn en hoe Overijssel kan helpen!

 

 

Buurthuis of sportvereniging? Doe de checklist!
Ontdek als beheerder welke kansen en mogelijkheden er zijn om jouw pand te verduurzamen. Gebruik je een sporthal, buurthuis? Doe de checklist! Ontdek welke regelingen er zijn en hoe Overijssel kan helpen!

Eigenaar van klein maatschappelijk vastgoed?
Hulp nodig om je gebouw(en) te verduurzamen? Dan kom je in aanmerking voor het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed van Overijssel.

 

 

Museum of theater? Doe de checklist!
Ontdek als beheerder welke kansen en mogelijkheden er zijn om het pand van jouw culturele instelling te verduurzamen. Doe de checklist! Ontdek welke regelingen er zijn en hoe Overijssel kan helpen!

Multifunctioneel gebouw? Onderzoek de sociale hypotheek!

Is jouw gebouw een multifunctionele accommodatie? Bijvoorbeeld omdat er behalve een sporthal ook een bibliotheek of andere sociale functie zit? Onderzoek dan of je in aanmerking
komt voor een sociale hypotheek voor verduurzaming.

 

 

Steun voor ondernemers

Als ondernemer kun je zelf direct actie ondernemen om je energierekening te verlagen. Informeer je vooraf goed. Betrouwbaar advies is online te vinden via www.deb.nl, www.energycheckup.nl en www.zetookdeknopom.nl.  Concrete plannen? Neem dan een energieadviseur in de arm. Deze kent alle regelingen en subsidies binnen én buiten Overijssel.

Meetkoffers
Daarnaast geeft de provincie voor grootgebruikers van elektriciteit de mogelijkheid om een meetkoffer uit te proberen. Deze brengt niet alleen het verbruik in kaart, maar ook waar in het productieproces energie kan worden bespaard. Een koplopersgroep werkt hier al mee. Wil je meer weten over de meetkoffers, bekijk dan deze pagina.

Voor meer informatie kun je terecht bij Dicky van Keulen, projectleider energiebesparing (d.v.keulen@overijssel.nl of 06-1043 2094).

Geld terug actie
Heb je als mkb-ondernemer in Overijssel onlangs energiebesparende maatregelen genomen op advies van een erkende energieadviseur? Heb je minder dan 30.000 euro energiekosten per jaar? Maak dan aanspraak op subsidie vanuit provincie Overijssel. Je krijgt als mkb-ondernemer geld terug als de maatregelen die je neemt volgen op het advies van de erkende adviseur. Het kan gaan om maximaal 2500 euro. Ben je getroffen door de lockdown in coronatijd? Dan is het maximaal 5000 euro. Er is geen subsidie voor enkel het advies. Heb je al advies ingewonnen en maatregelen genomen? Dan kun je met terugwerkende kracht alsnog een vergoeding aanvragen. Deze regeling geldt niet voor nieuwbouw of nieuwbouwplannen. Bekijk de ‘geld terug actie‘.

Geld terug actie
Heb je als mkb-ondernemer energiebesparende maatregelen genomen? Maak dan aanspraak op maximaal 2500 euro subsidie via de ‘geld terug actie’.

Verduurzaming grootverbruik
Steun nodig bij het verduurzamen van het productieproces? Deze maatregel draagt maximaal 125.000 euro bij.

Terraskussens
Warm op het terras zonder gasheater dankzij elektrische kussens. Deze subsidie geeft 30% korting op de aanschaf.

 

 

Verduurzaming grootverbruikers

Heeft jouw onderneming een energieaansluiting geschikt voor grootverbruik? Zie jij kansen om de productie energiezuiniger en duurzamer te maken? Kan je daar steun bij gebruiken? Benut dan de Subsidie Energiebesparing Overijssel. De regeling helpt jou graag verder met een bijdrage van maximaal 125.000 euro voor verduurzaming. De cofinanciering bedraagt minimaal 30% tot 50% afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Bekijk de subsidie.

Gas(t)vrij terras

Heeft jouw onderneming of culturele instelling een terras dat wordt verwarmd met een gasverwarmer? Wist je dat deze heaters de gehele terrasruimte verwarmen waardoor veel warmte verloren gaat? Dankzij verwarmde kussens zit je comfortabel op het terras, terwijl minder energie wordt verbruikt. De kussens besparen 90 procent aan CO2-uitstoot en zijn daarmee een duurzaam alternatief voor gasbranders. Bekijk de voorwaarden voor deze regeling.

Steun voor cultuur

Hoe bespaar je op de energierekening van het verenigingsgebouw, theater of school? Goed advies helpt daarbij. Betrouwbaar advies is online te vinden via www.deb.nl, www.energycheckup.nl en www.zetookdeknopom.nl. Schakel bij concrete plannen een energieadviseur in. Deze heeft behalve technische kennis ook inzicht in bestaande subsidies binnen en buiten Overijssel.

Heeft jouw verenigingsgebouw, theater of school in Overijssel onlangs energiebesparende maatregelen genomen op advies van een erkende energieadviseur? Als culturele instelling kun je aanspraak maken op maximaal 5000 euro subsidie vanuit provincie Overijssel. Meer weten? Lees alles over de ‘geld terug actie‘.

Samen sterk voor duurzame woningen

Overijssel werkt samen met gemeenten en andere instellingen om verduurzaming van woningen te bevorderen. Het kan dan gaan om gezamenlijke inkoop van isolatiematerialen voor jouw koopwoning, maar ook om samenwerking met woningcorporaties om jouw huurwoning te verduurzamen. Verschillende gemeenten binnen de provincie zoeken de samenwerking met fixteams die huizen energiezuinig maken, maar er wordt ook gekeken hoe er meer energieadviseurs kunnen worden opgeleid.

Algemene maatregelen blijven

Naast deze extra maatregelen, biedt Overijssel ook algemene regelingen aan. We zetten ze op een rij:

Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed: Ben jij eigenaar van klein maatschappelijk vastgoed en kun je expertise en capaciteit gebruiken om  je gebouw(en) te verduurzamen? Dan kom je in aanmerking voor het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed.

Het Supportteam Energie: Specialisten bieden steun aan Overijsselse ondernemers, overheden en andere organisaties die eigenaar of partner (willen) zijn van initiatieven die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.

Kennisloket van Nieuwe Energie Overijssel: Dit loket verbindt energietransitie-vragen met het aanbod van de kennisinstellingen Saxion, Windesheim en Universiteit Twente.

Ieder dak een Zonnedak: Deze website van Nieuwe Energie Overijssel adviseert je op een onafhankelijke manier over de te nemen stappen voor zonnepanelen op je dak. De ambitie? Ieder dak in Overijssel een zonnedak!

Expertiseteam Gebouwde Omgeving Overijssel: Versnelt en intensiveert het verduurzamen van de gebouwde omgeving in Overijssel.

Ondersteuning Lokale energie-initiatieven: Het cluster Lokale energie-initiatieven vergroot de realisatiekracht van bestaande initiatieven en stimuleert het ontstaan van nieuwe initiatieven. Dit doen we door kennisdeling, 1-op-1 ondersteuning en financiering.