Feedback

"*" geeft vereiste velden aan

1/4
2/4
3/4
4/4
Wat vind je van deze pagina?*
Home Investeren om te besparen

Subsidie energiebesparing voor bedrijf, vereniging en culturele instelling

De provincie Overijssel trekt 5 miljoen euro uit om energierekeningen van inwoners, ondernemers, verenigingen en culturele instellingen omlaag te brengen. Het pakket bestaat uit nieuwe regelingen en verruiming van bestaande regelingen gericht op energiebesparing. Bedrijven, verenigingen en (culturele) instellingen kunnen hier mee aan de slag. Bekijk hier het overzicht.

Kantoor, winkel of bedrijfspand? Doe de checklist!
Ontdek als ondernemer welke mogelijkheden er zijn om jouw bedrijfspand te verduurzamen. Heb je een kantoor, winkel of bedrijfspand? Doe de checklist! Ontdek welke regelingen er zijn en hoe Overijssel helpt.

 

 

Buurthuis of sportvereniging? Doe de checklist!
Ontdek als beheerder welke mogelijkheden er zijn om jouw pand te verduurzamen. Doe de checklist! Ontdek welke regelingen er zijn en hoe Overijssel helpt.

Eigenaar van klein maatschappelijk vastgoed?
Hulp nodig om je gebouw(en) te verduurzamen? Dan kom je in aanmerking voor het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed van Overijssel.

 

 

Museum of theater? Doe de checklist!
Ontdek als beheerder welke kansen en mogelijkheden er zijn om het pand van jouw culturele instelling te verduurzamen. Doe de checklist! Ontdek welke regelingen er zijn en hoe Overijssel helpt.

Multifunctioneel gebouw? Bekijk de sociale hypotheek!

Is jouw gebouw een multifunctionele accommodatie? Bijvoorbeeld omdat er behalve een sporthal ook een bibliotheek of andere sociale functie zit? Onderzoek dan of je in aanmerking komt voor een sociale hypotheek voor verduurzaming.

 

 

Steun voor ondernemers

Als ondernemer kun je direct actie ondernemen om je energierekening te verlagen. Betrouwbaar advies is te vinden via www.deb.nl, www.energycheckup.nl en www.zetookdeknopom.nl. Concrete plannen? Neem dan een energieadviseur in de arm. Deze kent alle regelingen en subsidies binnen én buiten Overijssel.

Geld terug actie
Heb je als mkb-ondernemer in Overijssel energiebesparende maatregelen genomen op advies van een erkende energieadviseur? Heb je minder dan 30.000 euro energiekosten per jaar? Je kunt dan maximaal 2.500 euro terugkrijgen met de geld terug actie. Ben je getroffen door de lockdown in coronatijd? Dan is het maximaal 5.000 euro. Bekijk de ‘geld terug actie‘.

Duurzaamheidslening mkb
De mkb-Duurzaamheidslening van Qredits, provincie Overijssel en Energiefonds Overijssel helpt je als je wil investeren in maatregelen om het energiegebruik van je onderneming terug te brengen, maar je hier niet de financiële middelen voor hebt. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, energiebesparende apparatuur of verwarming, zonnepanelen of opslag. Bekijk alle informatie op de website van Qredits.

Verduurzaming grootverbruikers
Heeft jouw onderneming een energieaansluiting geschikt voor grootverbruik? Zie jij kansen om de productie energiezuiniger en duurzamer te maken? Kan je daar steun bij gebruiken? Benut dan de subsidie Energiebesparing Overijssel. De regeling helpt jou verder met een bijdrage van maximaal 125.000 euro voor verduurzaming. De cofinanciering bedraagt minimaal 30 tot 50% afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Bekijk de subsidie.

Meetkoffers
Daarnaast geeft de provincie voor grootgebruikers van elektriciteit de mogelijkheid om een meetkoffer uit te proberen. Deze brengt het verbruik in kaart en waar in het productieproces energie kan worden bespaard. Een koplopersgroep werkt hier al mee. Wil je meer weten over de meetkoffers, bekijk dan deze pagina.

Geld terug actie
Heb je als mkb-ondernemer energiebesparende maatregelen genomen? Maak dan aanspraak op 2.500 euro subsidie via de ‘geld terug actie’.

Duurzaamheidslening mkb
Investeer in maatregelen om het energiegebruik van je onderneming terug te brengen, tegen een lage rente.

Verduurzaming grootverbruik
Steun nodig bij het verduurzamen van het productieproces? Deze maatregel draagt maximaal 125.000 euro bij.

 

 

Steun voor cultuur

Hoe bespaar je op de energierekening van het verenigingsgebouw, theater of school? Betrouwbaar advies is online te vinden via www.deb.nl, www.energycheckup.nl en www.zetookdeknopom.nl. Schakel bij concrete plannen een energieadviseur in. Deze heeft behalve technische kennis ook inzicht in subsidies binnen en buiten Overijssel.

Heeft jouw verenigingsgebouw, theater of school in Overijssel onlangs energiebesparende maatregelen genomen op advies van een erkende energieadviseur? Als culturele instelling kun je aanspraak maken op maximaal 5.000 euro subsidie vanuit provincie Overijssel. Meer weten? Lees alles over de ‘geld terug actie‘.

Samen sterk voor duurzame woningen

Overijssel werkt samen met gemeenten en andere instellingen om verduurzaming van woningen te bevorderen. Het kan dan gaan om gezamenlijke inkoop van isolatiematerialen voor jouw koopwoning, maar ook om samenwerking met woningcorporaties om jouw huurwoning te verduurzamen. Verschillende gemeenten binnen de provincie zoeken de samenwerking met fixteams die huizen energiezuinig maken, maar er wordt ook gekeken hoe er meer energieadviseurs kunnen worden opgeleid.

Algemene maatregelen blijven

Naast deze extra maatregelen, biedt Overijssel ook algemene regelingen aan. We zetten ze op een rij:

Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed: Ben jij eigenaar van klein maatschappelijk vastgoed en kun je expertise en capaciteit gebruiken om  je gebouw(en) te verduurzamen? Dan kom je in aanmerking voor het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed.

Het Supportteam Energie: Specialisten bieden steun aan Overijsselse ondernemers, overheden en andere organisaties die eigenaar of partner (willen) zijn van initiatieven die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.

Kennisloket van Nieuwe Energie Overijssel: Dit loket verbindt energietransitie-vragen met het aanbod van de kennisinstellingen Saxion, Windesheim en Universiteit Twente.

Ieder dak een Zonnedak: Deze website van Nieuwe Energie Overijssel adviseert je op een onafhankelijke manier over de te nemen stappen voor zonnepanelen op je dak. De ambitie? Ieder dak in Overijssel een zonnedak!

Expertiseteam Gebouwde Omgeving Overijssel: Versnelt en intensiveert het verduurzamen van de gebouwde omgeving in Overijssel.

Ondersteuning Lokale energie-initiatieven: Het cluster Lokale energie-initiatieven vergroot de realisatiekracht van bestaande initiatieven en stimuleert het ontstaan van nieuwe initiatieven. Dit doen we door kennisdeling, 1-op-1 ondersteuning en financiering.