Home Actueel Nieuwe marktkansen in de gebouwde omgeving

18 februari 2021

Nieuwe marktkansen in de gebouwde omgeving

Geld verdienen met flexibele energie

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er nieuwe marktkansen zijn in de gebouwde omgeving. Elektrische auto’s slim laden en warmtepompen flexibel aansturen, hebben de beste verdienkansen. Wilt u als ondernemer weten hoe? Dit staat in het rapport ‘Flexibiliteit in de gebouwde omgeving: wegwijzer voor ondernemers’.

Deze kennis moet de markt stimuleren om te innoveren op dit vlak. Omdat energieflexibiliteit nodig is om de energietransitie te versnellen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaf met TKI Urban Energy de opdracht om de marktkansen te onderzoeken. NV-GL en TNO voerden de opdracht uit.

 

Innovatie helpt

Het energiesysteem loopt steeds vaker vast en vol. Dit geldt ook in de gebouwde omgeving. Dit is te verbeteren door het energiemanagementsysteem beter in te zetten en apparaten slim aan te sturen. Innovatieve technieken helpen hierbij en maken het mogelijk om duurzame bronnen in te zetten. Steeds meer ondernemers spelen hierop in met nieuwe producten en innovaties.

 

Wat levert geld op?

Er wordt nog weinig gedaan met slimme en flexibele energiediensten. Het is vaak onduidelijk welke technologieën het meeste voordeel hebben bij een slimme oplossing. En hoe geef je flexibiliteit waarde? Het rapport laat zien op welke manieren slimme energie geld oplevert. De meeste potentie zit in het slim laden van elektrische voertuigen en flexibel aansturen van warmtepompen.

 

Visie op de toekomst

De verwachting is dat de groothandelsmarkt voor elektriciteit groeit. Ook omdat niet-regelbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, groeien. In het rapport staat hoe de handel in flexibele energie geld oplevert. Het geeft visie op de toekomst.

 

Meer weten?

Ook voor Overijssel heef er inmiddels een verkenning naar de rol van flexoplossingen plaatsgevonden onder de naam Flex-e. Lees hier meer over!