Home Actueel Isolatie middel tegen stijgende energiearmoede

30 januari 2023

Isolatie middel tegen stijgende energiearmoede

Steeds meer mensen kampen met energiearmoede omdat zij in een huis met slechte isolatie wonen, blijkt uit onderzoek van TNO. Reden voor Overijssel om extra in te zetten op verduurzaming van woningen. Daarnaast biedt de provincie ook aan ondernemers steun om te verduurzamen.

Energiearmoede is een landelijk probleem dat ook in Overijssel de aandacht verdient. TNO schat dat er landelijk 600.000 huishoudens in energiearmoede leven, dat zijn er 90.000 meer dan twee jaar geleden. Zij gaven in 2022 gemiddeld 12,7% van hun inkomen uit aan energie, zo’n 190 euro per maand. Zonder de compensatiemaatregelen van de overheid zou dit gemiddeld 260 euro per maand zijn.

Slechte isolatie is boosdoener

Het hardst getroffen zijn huishoudens in slecht geïsoleerde woningen. Zij betaalden gemiddeld 248 euro per maand aan energie (zonder compensatie zou dit 345 euro zijn, of liefst 25% van het inkomen).

De aanpak van slecht geïsoleerde woningen blijft dus hard nodig. Wat doet de provincie? Gemeentes kunnen onder andere gebruikmaken van de subsidie voor inkoopacties energiemaatregelen Overijssel, waarmee gemeentes inkoopacties voor woningeigenaren kunnen organiseren.

Verder biedt het Expertiseteam Gebouwde Omgeving gemeentes kennis en ondersteuning. Bekijk ook de subsidie voor Lokale energie-initiatieven, waarmee initiatieven onder andere energiebesparende maatregelen bij huishoudens in Overijssel kunnen uitvoeren, en vrijwilligers opleiden tot energiefixer of energiebespaarcoach.

Ondernemingen, verenigingen en culturele instellingen kunnen gebruikmaken van onze regelingen voor energiebesparing, kijk daarvoor op onze pagina Investeren om te besparen.

Hoe gaat het in jouw gemeente?

De hoogste percentages energiearmoede zijn in 2022 te vinden in Noordoost Groningen, Zuid-Limburg, Rotterdam, Den Haag, Arnhem en omgeving, en in onze provincie: Almelo en Enschede. Daarmee lijkt een trend zichtbaar dat energiearmoede verstedelijkt.

Bekijk op TNO’s interactieve kaart van Nederland hoe het in jouw gemeente is gesteld met de energiearmoede.