Home Actueel Hoera of help: ik krijg een warmtepomp!

15 april 2021

Hoera of help: ik krijg een warmtepomp!

De rol van warmtepompen in een duurzame energievoorziening

“Lunchen met Nieuwe Energie” is een initiatief van het Startteam Energie Innovaties van Nieuwe Energie Overijssel waarmee bedrijven, instellingen en kennis met elkaar verbonden worden op diverse actuele thema’s binnen de energietransitie. Op deze wijze leggen we de basis om innovatie in de gebouwde omgeving sneller, beter en breder te laten groeien in Overijssel.

Na een korte uitleg van startteamlid Jaap de Boer, waarbij hij de de toegevoegde waarde die het Startteam op het gebied van netwerk, kennis en business development voor energie innovatie toelichtte, gaf hij het woord aan de sprekers van de sessie. André Haverkort, en Ralph Plantagie, beiden werkzaam bij de InnovatieHub van Nefit-Bosch en dagelijks bezig met de ontwikkeling van warmtepompen namen ons tijden hun presentatie mee in de werking, de toepassing en de toekomst van de Warmtepomp.

Uitdagingen

Via de media bereiken ons soms zorgwekkende verhalen over het gebruik van warmtepompen. Wat is hiervan waar en waarom wordt er dan zo’n grote rol voor warmtepompen voorzien in de plannen van de regionale energiestrategie? Ralph en André gingen met hun bijdrage in op de wijze waarop de industrie probeert in te spelen op de uitdagingen die de bewoner en de installateur ervaren met de overgang naar een nieuw type warmtebron voor het huis. Want een warmtepomp kan wel degelijk prettig, zorgeloos en duurzaam wooncomfort leveren gaven meerdere deelnemers aan.

 

Eigenlijk heeft iedereen al wel een ‘warmtepomp’ in huis: de meest gebruikte vorm hiervan is een koelkast, maar ook een auto heeft er een. Warmtepompen zijn er in verschillende soorten, maar in basis verplaatsen ze allemaal energie. Maar hoe maak je een keuze en zorg je dat je wel op gelijkwaardig niveau een vergelijking maakt?

Trends en toekomst

Naast de huidige stand der techniek werd ook een doorkijkje gegeven naar de trends en de toekomst van de warmtepomp. Met het doorontwikkelen van de techniek gaan ook aspecten als remote monitoring, ontzorgen door ESCO’s, real-time sturen en waterzijdig inregelen bijvoorbeeld een rol spelen om het product te optimaliseren, op meerdere vlakken. In de toekomst gaan ook nog andere zaken spelen. Hierbij kun je denken aan netcongestie en energieopslag, maar ook aan andere businesscase vormen zoals ‘Pay per heat’.

 

De Lunchsessie werd afgesloten met een levendige kennisuitwisseling waarbij werd afgesloten met de opmerking: een warmtepomp kan een goede oplossing zijn, mits er wordt voldaan aan een aantal voorwaarden! En dit geldt uiteraard voor alle energieoplossingen.

 

Verduurzaming gebouwde omgeving vanuit het perspectief van de bewoner

De volgende kennissessie van ‘Lunchen met Nieuwe Energie’ vindt plaats op 12 mei. Tijdens het middaguur gaan we ons dan laten bijpraten op het thema “Verduurzaming gebouwde omgeving vanuit het perspectief van de bewoner”. De uitnodiging hiervoor zal binnenkort verzonden worden. Aanmelden kan al wel via onderstaande aanmeldbutton.