Home Actueel DEB: de digitale bespaarassistent

23 februari 2021

DEB: de digitale bespaarassistent

Jij wilt of moet besparen op energie. Wat is er mogelijk en waar begin je? MKB-Nederland heeft, in samenwerking met ondernemersorganisaties, een digitale bespaarassistent ontwikkeld: DEB (duurzaam energie besparen). Een praktisch hulpmiddel dat mkb-bedrijven helpt om inzicht te krijgen in energiebesparende maatregelen en hoeveel geld er te besparen is.

Bedrijven die minimaal 50.000 kWh of 25.000 m3 gas per jaar gebruiken zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. De overheid wil daarmee dat bedrijven een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Veel mkb-ondernemers blijken in de praktijk moeite te hebben met de invulling van de verplichting. De bereidheid is er wel, maar het gezond houden van de bedrijfsvoering heeft nu prioriteit. Dat is door corona alleen maar verscherpt. Bovendien: waar moet je beginnen?

Online platform

De Wet milieubeheer noemt een hele reeks maatregelen. Omzetten in concrete plannen is niet zo simpel. Er is vooral behoefte aan een praktisch hulpmiddel. Op initiatief van MKB-Nederland is dat ontwikkeld, in samenwerking met branche- en ondernemersverenigingen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondersteunt het initiatief. Het gaat om een online platform: DEB.nl. Ondernemers kunnen er gratis gebruik van maken. De digitale bespaarassistent helpt om inzicht te krijgen en geeft ook nog eens aan hoeveel geld te besparen is.

Hoe werkt het?

Inmiddels heeft het online platform al meer dan 1000 pagina’s met adviezen. De besparingsmogelijkheden staan gerangschikt per bedrijfstak. Per maatregel worden verschillende alternatieven aangegeven. Met de investeringen die nodig zijn om de besparingen te realiseren. Soms gaat het daarbij om bedragen van nog geen honderd euro. Dan is het voordeel snel behaald. DEB.nl helpt de ondernemer ook een planningslijst te maken. Het kan verstandig zijn een maatregel nog even uit te stellen om zo beter aan te sluiten bij andere investeringsplannen. Een andere keer is het wijs op korte termijn actie te ondernemen, omdat besparingen binnen handbereik zijn. Waar het mogelijk is subsidie te verkrijgen, geeft het programma dat aan.

Meer weten? Kijk op DEB.nl.