Home Kennisplein Shift to Solar zet Voucher Energie-Innovatie in voor de next step

28 maart 2022

Shift to Solar zet Voucher Energie-Innovatie in voor de next step

Rens van Gurp had het plan om een innovatieve solar-fietsenstalling te maken. Hij zocht mogelijkheden om zijn idee Shift to Solar verder te brengen. Op de website van provincie Overijssel zag hij de mogelijkheid van een Energie-Innovatievoucher. Voor de aanvraag zocht hij contact met Tess Ruiterkamp, coördinator van het Supportteam Energie-Innovatie. Dit werd de start van een succesvol traject.

Laden in de stalling

“Het idee is ontstaan tijdens de fietstochten op onze elektrische fietsen”, vertelt Rens. “Nergens hadden we de mogelijkheid om de fiets ‘even’ op te laden.” Laadpalen voor auto’s zijn er in overvloed, maar voor elektrische fietsen, scooters en steps zie je dit nog niet. Het is praktisch om accu’s van elektrische fietsen, scooters en steppen (micromobiliteit) op de plek van bestemming op te laden. Hiervoor wordt de accu nu nog mee naar binnen genomen. Naast het feit dat het niet prettig is om met een zware accu te lopen, levert het inpandig opladen van een accu brandgevaar (en dus ook verzekeringsproblemen) op. Door de accu in de fietsenstalling op te laden voorkom je deze problemen.

 

Businessplan

Rens is duidelijk een echte doener met ondernemersbloed. Een businessplan had hij al opgesteld, maar die was nog niet concreet en compleet. Wat met name ontbrak was een goede beschrijving welk probleem hij oplost met zijn idee. In een gesprek met onze technische Supportteamleden Hans Scholten en Jaap de Boer is dit goed duidelijk geworden. “Ik werd uitgenodigd om mijn idee te pitchen bij Hans en Jaap. Dit vind ik een aanrader voor iedere ondernemer! Ik werd hier flink aan de tand gevoeld op het gebied van haalbaarheid, of het product goed in elkaar steekt en of het ook duurzaam is. Door hun ervaring en de technische kennis die zij in huis hebben heb ik mijn idee en vraag beter kunnen formuleren!”

Voucher Energie-innovatie

Uit het gesprek werd duidelijk dat Rens kennis kon gebruiken op het gebied van zonnepanelen, de elektrische installatie en opslag in batterijen. “We hebben ons netwerk ingezet om hem hiermee verder te kunnen helpen en hem in contact gebracht met Jules van Haaren van MiTo Solar. Hij heeft veel kennis van zonnepanelen en -systemen, en veel ervaring met de integratie daarvan in een uiteindelijk product” vertelt Hans. Met de Energie-innovatie voucher werd het mogelijk om Jules in te huren om de benodigde berekeningen te maken op het gebied van de technische specificaties.

 

De eerste hobbel die Rens tegenkwam was dat alles wat hij uitgetekend en berekend had op papier, een stuk lastiger was om uit te voeren in de praktijk. Het eindresultaat is dan ook totaal anders geworden doordat er gebruik is gemaakt van andere materialen en in creatieve oplossingen is gedacht. “Inmiddels ben ik ook bezig om een off-grid systeem op de markt te brengen, die dus volledig net-onafhankelijk kan draaien. De gewonnen energie wordt opgeslagen in batterijen. Hoe mooi is dat!”, zegt Rens enthousiast.

 

Naar de markt

De Solar fietsenstallng is circulair en uniek in zijn soort: de lader past op iedere batterij en wordt gevoed met zonnenergie die op het dak ligt. Het product is bestand tegen vandalisme en kan in diverse opstellingen opgebouwd en/of aangebouwd worden. Alle materialen worden, waar mogelijk, lokaal gekocht of geproduceerd. Het Supportteam is heel positief over dit initiatief. Er is sprake van innovatie, omdat een integrale stallingoplossing voor micromobiliteit met eigen opwek en oplaadgelegenheid (nog) niet aangeboden wordt op de markt. Bovendien sluit het goed aan bij twee hoofdthema’s van de sectortafel mobiliteit van het Klimaatakkoord: Stimulering elektrisch (personen)vervoer en verduurzaming personenmobiliteit. Ook de provincie Overijssel heeft een taakstelling om aan de geformuleerde doelen van het Klimaatakkoord bij te dragen. Daar kan dit initiatief wellicht een bijdrage aan leveren.

 

“Wij zijn inmiddels klaar om het product op de markt te brengen, maar daar is veel geld voor nodig. Het is een beetje kip- en ei verhaal: als de verkoop op gang komt, kan ik met de verdiensten hieruit weer investeren om te groeien. Lukt dat niet, dan zal ik op zoek moeten naar een investeerder”, sluit Rens af.

 

Ook hulp nodig?

Voor ondernemers die hun innovatieve energie-idee een stap verder willen brengen en sneller marktrijp willen maken, lanceerde Nieuwe Energie Overijssel vorig jaar de Energie innovatie voucher. Ook in 2022 is er budget om MKB-bedrijven verder te helpen. De regeling staat open tot 1 december zolang er nog budget is.