Home Kennisplein Lunchen met Nieuwe Energie: Hoe zit het met lokaal eigendom van windturbines? (13 mrt)

Lunchen met Nieuwe Energie: Hoe zit het met lokaal eigendom van windturbines? (13 mrt)

Het Supportteam van Nieuwe Energie Overijssel wil iedereen die bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie inspireren en ondersteunen. Op de tweede woensdag van de maand gaan we online “Lunchen met Nieuwe Energie”. Hiermee verbinden we bedrijven, instellingen en kennis met elkaar op diverse actuele thema’s en leggen we de basis om innovatie sneller, beter en breder te laten groeien in Overijssel.

Hoe zit het met lokaal eigendom van windturbines?

 

Op woensdag 13 maart zal Gerard Brakkee vertellen over de mogelijkheden van gemeenten en energie-coöperaties om gezamenlijk vorm te geven aan het lokaal eigendom van windturbines.

Plaatsing windturbines
De omgeving zou voor minimaal 50% eigenaar moeten zijn van windprojecten. Dat is wat de provincie wil en wat in ieders belang is. Naast de lasten zijn er ook lusten voor het gebied. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat de neuzen dezelfde kant op staan en dat energie-coöperaties inhoudelijke en financiële ondersteuning wordt geboden. Er zijn diverse organisatorische en financiële instrumenten beschikbaar. Maar wat zijn nu precies de mogelijkheden?

Gerard Brakkee is medewerker van Natuur & Milieu Overijssel (NMO) en coördinator van LEI-F, het financieringsinstrument van Energiefonds Overijssel voor de ontwikkeling van duurzame energieprojecten door Lokale Energie Initiatieven. Tijdens de lunchsessie zal Gerard de positie van energie-coöperaties in relatie tot de stevige opgave (100 turbines erbij) in Overijssel schetsen. Uiteraard is er de ruimte om in gesprek te gaan met Gerard over mogelijkheden en dilemma’s.

Het Supportteam Energie-innovatie helpt je verder!

Overijsselse ondernemers, overheden en andere organisaties die eigenaar of partner (willen) zijn van initiatieven die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie: het Supportteam helpt jullie door innovaties op het gebied van duurzame opwek, opslag, besparing, distributie en management van energie van alle kanten goed te bekijken!

Kijk voor meer info op onze themapagina!