Home Zon Solar parking

Zonnepanelen op jouw parkeerterreinen?

Bij zonnepanelen denk je waarschijnlijk eerst aan zonnepanelen op daken en velden. Het is ook mogelijk om zonnepanelen op een parkeerterrein te plaatsen door het bouwen van een carport. Met solar parking wordt de schaarse buitenruimte benut voor zowel parkeren als energieopwekking en eventueel het duurzaam opladen van elektrische auto’s.

Bij het realiseren van een solar carport komen veel vragen op je af. Is elk parkeerterrein geschikt voor een solar carport? Welke stappen moet ik ondernemen om een solar carport te bouwen? Wat kost een solar carport? Deze pagina informeert je op een onafhankelijke manier om van solar parking initiatief naar realisatie te komen.

Een uitgebreid stappenplan helpt je op weg om stapsgewijs richting realisatie van een solar carport te komen. Als voorbeeld en inspiratiebron zijn voor diverse fictieve locaties een potentiestudie en businesscase uitgewerkt. Een solar carport is een relatief nieuw concept. Grote kans dat je nog veel vragen hebt. Wij hebben de veelgestelde vragen verzameld en in categorieën opgedeeld. Het ontwikkelteam Solar Parking onderzoekt samen met ondernemers en gemeenten de mogelijkheden voor zonnecarports op een aantal kansrijke locaties in Overijssel. Tot slot hebben wij een interactieve overzichtskaart (GIS viewer) gemaakt waarin je kan zien welke parkeerterrein kansrijk zijn voor het plaatsen van een solar carport.

Andere mogelijkheden voor zonne-energie
Bekijk ook de mogelijkheden voor Zon op dak of Zon op de gevel.

Projecten

Bekijk meer
Projectkenmerken
Locatie
Bloemendaal aan Zee
Opdrachtgever
Gemeente Bloemendaal
Aannemer
Adamant en Rooftop Energy
Opleverdatum
Juni 2020
Aantal parkeervakken
800 vakken | 1,9 hectare
Aantal zonnepanelen
5.000 panelen | 2,2 MWp

Bloemendaal aan Zee

In 2020 is op de parkeerterreinen P1 en P2 bij het strand van Bloemendaal aan Zee een overkapping gerealiseerd met 5.000 zonnepanelen. De panelen leveren per jaar ruim 2.000 MWh, wat overeenkomt met het jaarverbruik van zeshonderd huishoudens. Ook zijn dertig laadpunten voor elektrische auto’s aangelegd.

Met deze solar carports geeft de gemeente Bloemendaal invulling aan haar duurzaamheidsambities, waaronder de opwekking van groene stroom. De locatie in de duinen, waar geen bomen staan, is bijzonder geschikt omdat er veel zon is.

De carport is een uitkomst voor bezoekers. Eigenaren van een elektrische auto kunnen hun auto voortaan op beide parkeerplaatsen laden en alle automobilisten profiteren van een parkeerplek in de schaduw.

De gemeente Bloemendaal aan Zee is eigenaar van de grond. De carport is echter via een opstalrecht eigendom van de aannemer, die tevens verantwoordelijk is voor beheer en onderhoud. Het project is gefinancierd met subsidie van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) en een verhoging van de parkeertarieven.

Bekijk meer
Projectkenmerken
Locatie
Provinciehuis Overijssel
Opdrachtgever
Provincie Overijssel
Aannemer
Amperapark
Opleverdatum
Oktober 2021
Aantal parkeervakken
6 vakken | <0,1 hectare
Aantal zonnepanelen
40 panelen | <0,1 MWp

Provinciehuis Overijssel

Op de parkeerterreinen van het provinciehuis van Overijssel in Zwolle is in 2021 een kleine solar carport met veertig zonnepanelen gerealiseerd. Onder de carport zijn zes laadpunten voor elektrische auto’s gemaakt. Verder is het parkeerterrein voorzien van een ondergrondse batterij.

Elektrische voertuigen worden opgeladen met de stroom die met de zonnepanelen duurzaam is opgewekt. Als er geen auto-accu’s worden geladen wordt de opgewekte stroom opgeslagen in een batterij. Zit die vol, dan wordt de stroom aan het provinciehuis geleverd. Op deze manier wordt voorkomen dat stroom moet worden terug geleverd aan het net en het net wordt belast.

Het laadplein is slim; bezoekers kunnen van tevoren een laadpunt reserveren en kunnen kiezen uit verschillende laadsnelheden. De Universiteit Twente is partner in het project en registreert hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken, hoeveel stroom wordt geleverd via de laadpunten en hoeveel wordt geleverd aan het provinciehuis.

Bekijk meer
Projectkenmerken
Locatie
Achmea Campus Apeldoorn
Opdrachtgever
Centraal Beheer Achmea
Aannemer
ENGIE
Opleverdatum
Februari 2020
Aantal parkeervakken
300 vakken | 0,7 hectare
Aantal zonnepanelen
3200 Panelen | 1,0 MWp

Achmea Campus Apeldoorn

Op het parkeerterrein van Achmea Campus Apeldoorn is in 2020 een overkapping gerealiseerd met 3.200 zonnepanelen. De energieopbrengst van de zonnepanelen is gelijk aan 12 tot 14 procent van het verbruik van het kantoor van Achmea. Dit komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van 250 huishoudens. De solar carport is gerealiseerd door ENGIE.

 

Naast het opwekken van groene stroom heeft Achmea tevens ingezet op duurzame mobiliteit door het plaatsen van 30 laadpunten voor elektrische auto’s onder de solar carport. Tot slot heeft Achmea ook ingezet op het hergebruik van materialen en het verbruik van materialen te minimaliseren. Achmea heeft de ambitie om in 2030 een klimaatneutrale bedrijfsvoering te hebben. Het realiseren van de solar carport is een mooie stap in de juiste richting. Het project is deels gefinancierd met subsidie van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+).

Bekijk meer
Projectkenmerken
Locatie
Gemeentehuis Dronten
Opdrachtgever
Gemeente Dronten
Aannemer
Eneco
Opleverdatum
April 2021
Aantal parkeervakken
120 vakken | 0,7 hectare
Aantal zonnepanelen
1.100 Panelen | 0,4 MWp

Gemeentehuis Dronten

Op het parkeerterrein van het gemeentehuis van Dronten is in 2021 een overkapping gerealiseerd met 1.100 zonnepanelen. Het parkeerterrein is tevens voorzien van 16 laadpunten voor elektrische auto’s en een metaalhydride batterij met een capaciteit van 350 kWh. Het innovatieve project integreert dus hernieuwbare energieopwekking met elektrisch laden en tijdelijke energieopslag. De energieopslag zorgt ervoor dat overbelasting van het elektriciteitsnet wordt tegengegaan.

 

Samen met de 100 kWp aan zonnepanelen op het dak is het gemeentehuis naast aardgasvrij nu ook energieneutraal. Daarnaast ziet de gemeente overdekt parkeren als positieve bijdrage aan de parkeerbeleving. De solar carport is deels gefinancierd met een subsidie vanuit het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling. Daarnaast heeft het ministerie van Economische zaken en Klimaat en de provincie Flevoland bijgedragen. Partners in het project zijn onder meer TU Delft, Morren Solar en Alfen.

Bekijk meer
Projectkenmerken
Locatie
Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten
Opdrachtgever
Nij Smellinghe
Aannemer
Groenleven
Opleverdatum
Mei 2019
Aantal parkeervakken
500 vakken | 1,1 hectare
Aantal zonnepanelen
5.500 | 1,7 MWp

Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten

Op het parkeerterrein van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten is in 2019 een overkapping gerealiseerd met 5.500 zonnepanelen. De energieopbrengst van deze zonnepanelen is gelijk aan ruim 18 procent van het verbruik van het ziekenhuis. Dit komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van 450 huishoudens. In 2020 zijn er nog 10 laadpunten onder de solar carport geplaatst om tevens duurzame mobiliteit te stimuleren.

 

Op het dak van het ziekenhuis liggen momenteel ook al 3.500 zonnepanelen. Het is de ambitie om in 2030 energieneutraal ziekenhuis te hebben en daarnaast duurzame energie te leveren aan de omgeving. Op zonnige dagen produceren de panelen nu al meer stroom dan het volledige ziekenhuis inclusief MRI en CT apparatuur afneemt. Het project is deels gefinancierd met subsidie van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) en investeringen van diverse partners.

Bekijk meer
Projectkenmerken
Locatie
Jan Wolkershof Culemborg
Opdrachtgever
Coöperatie Vrijstad Energie
Aannemer
Morren Solar
Opleverdatum
Juni 2020
Aantal parkeervakken
90 vakken | 0,3 hectare
Aantal zonnepanelen
800 panelen | 0,3 MWp

Jan Wolkershof Culemborg

Op de parkeerterrein aan de Jan Wolkershof in de wijk Eva Lanxmeer in Culemborg is in 2020 een overkapping gerealiseerd met 800 zonnepanelen. De opbrengst van de zonnepanelen is 200 MWh per jaar en komt overeen met het jaarlijkse verbruik van 60 huishoudens. Op de parkeerterrein zijn tevens 8 laadpunten voor elektrische auto’s geplaatst.

 

De solar carport levert een bijdrage aan de ambitie voor een energieneutrale wijk. Het project is gerealiseerd in opdracht van energiecoöperatie Vrijstad Energie en is hoofdzakelijk gefinancierd vanuit bewoners. Elke bewoner kan vanaf € 250 meedoen met een minimale looptijd van 5 jaar en deelt mee in het rendement. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de subsidie van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+), de inkomsten uit de laadpalen en een bijdrage van gemeente Culemborg, provincie Gelderland en het regionaal investeringsfonds FruitDelta Rivierenland.

Bekijk meer
Projectkenmerken
Locatie
Festivalterrein Biddinghuizen
Opdrachtgever
MOJO
Aannemer
Solarfields
Opleverdatum
Mei 2021
Aantal parkeervakken
15.000 vakken | 35 hectare
Aantal zonnepanelen
90.000 | 35 MWp

Festivalterrein Biddinghuizen

Op de parkeerterreinen van festivalterrein Lowlands is de grootste solar carport ter wereld gerealiseerd. De solar carport heeft 90.000 zonnepanelen en wekt evenveel stroom op als het energieverbruik van 10.000 huishoudens of 100 festivalweekenden. Dankzij de solar carport parkeren bezoekers de auto niet alleen overdekt, maar levert het parkeerterrein ook duurzame energie voor het festival. De grootste uitdaging was de netaansluiting en benodigde transportcapaciteit.

 

MOJO, organisator van onder meer Lowlands, heeft de ambitie om de bedrijfsvoering te verduurzamen. De solar carport draagt bij aan zichtbare verduurzaming en kan daarnaast een inspiratiebron zijn voor de bezoekers van festival. Daarnaast draagt het project bij aan de landelijke klimaatdoelstellingen.