Home Smart Energy Hubs

Werkvloer Smart Energy Hubs

De blauwdruk voor de groene economie

In een Smart Energy Hub werken de juiste partners samen aan een slim lokaal energiesysteem: betrouwbaar, voordelig en duurzaam.

Een Smart Energy Hub versnelt de overgang naar een groene economie en samenleving. Zo ontlasten we direct het elektriciteitsnet en besparen we maatschappelijke kosten. Een uniek voorbeeld in Nederland (en daarbuiten) hoe een economie groen kan groeien, zonder dat het milieu de prijs betaalt.

Er dreigt een tekort aan duurzame energie voor industrie, gebouwen en mobiliteit. Terwijl nu 100% groen energieverbruik nog lang niet voor iedereen mogelijk is. Met decentrale energie biedt SEH die kans veel eerder dan te wachten op landelijke maatregelen. Oost-Nederland biedt de kansen: doe met ons mee!

“Lokaal 100% duurzaam opgewekte energie direct zelf gebruiken: dat is decentrale energie!”

Kracht van Oost Nederland

Er zit een gedegen onderzoek achter de blauwdruk voor de groene economie. Er is een serieuze kijk genomen in de toekomst van onze energiebehoefte. Daarin kan het aanbod de vraag niet aan. Maar de belemmerende factoren zijn op te lossen, in het Positioneringsonderzoek Energie Oost-Nederland lees je hoe dat kan.

Door bedrijventerreinen te benutten als Smart Energy Hub (SEH) kan dit leiden tot een besparing van een kwart van de CO2-uitstoot en 330 miljoen euro aan investeringen in het elektriciteitsnet. In Oost-Nederland lenen ongeveer 50 bedrijventerreinen zich voor een Smart Energy hub-aanpak. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Royal HaskoningDHV in opdracht van provincie Gelderland, Provincie Overijssel en Oost NL. Het rapport kun je downloaden op de website van OostNL.

Meer weten?

In de Uitvoeringsagenda Smart Energy Hubs 2021-2023 lees je alles over onze ambities en plannen. Neem contact op met Jorian Bakker voor een persoonlijke toelichting.