Home Actueel Provincie Overijssel subsidieert Regionaal Warmtenet Twente met 2,5 miljoen

10 oktober 2023

Provincie Overijssel subsidieert Regionaal Warmtenet Twente met 2,5 miljoen

Belangrijke stap richting realisatie

De Provincie Overijssel geeft 2,5 miljoen euro aan subsidiegelden aan het Regionaal Warmtenet Twente. Dit warmtenet moet in de toekomst 100.000 woningen voorzien van duurzame warmte. Realisatie van een grote transportleiding en aansluiting op de eerste 2.800 huishoudens komt hiermee een stap dichterbij. 

Doorpakken in Twente

De stap is ‘absoluut noodzakelijk’, zegt Marleen Volkers-Schokker, programmamanager voor de energietransitie bij de provincie. “In 2050 verwarmen we in Nederland geen huizen meer met gas. Vertaald naar doelstellingen voor Overijssel, betekent dit dat we in 2026 al 28.000 bestaande woningen met duurzame warmtebronnen moeten verwarmen.” De ontwikkeling van dit hoog-temperatuur warmtenet speelt daarin een cruciale rol.

“Met dit project kan uiteindelijk een vijfde van de Overijsselse woningen worden verduurzaamd”, vertelt gedeputeerde van de provincie Overijssel Tijs de Bree. “En dan met name de minder goed geïsoleerde woningen (gebouwd voor 1995) die met een warmtepomp niet goed te verwarmen zijn. Zo wordt dus ook de druk verminderd op de groeiende elektriciteitsvraag en ons overvolle elektriciteitsnet.”

Volkers-Schokker ziet dat veel projecten stil liggen door discussies rond de nieuwe warmtewet. “Maar in Overijssel en Twente pakken we door. Daar mogen we trots op zijn. Partijen als Twence en Cogas hebben het lef om ervoor te gaan. Het is nu aan de gemeenten om te kijken waar deze warmte het beste kan worden toegepast, inwoners daarin mee te nemen en keuzes te maken.”

Eerste stap

Twence en Cogas zijn de kartrekkers van het Regionaal Warmtenet Twente. De eerste stap die zij gaan nemen is de aanleg van een hoofdtransportleiding van Twence naar Hengelo, waarmee buurten in Hengelo kunnen worden aangesloten. Met die stap kunnen Cogas en Twence verder de regio in. Marc Kapteijn, algemeen directeur Twence: “We werken nauw samen met de gemeente Hengelo, woningcorporatie Welbions en de provincie om ervoor te zorgen dat de bewoners in de toekomst mogen rekenen op een duurzame, betaalbare en betrouwbare energievoorziening.”

Stimulans

Gerald de Haan, algemeen directeur Cogas: “We zijn verheugd dat de provincie het belang van het Regionaal Warmtenet Twente onderschrijft. De subsidie van de provincie is, samen met de subsidie vanuit de rijksoverheid, een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van dit warmtenet. Met als belangrijkste doel: woningeigenaren van oudere en minder goed geïsoleerde woningen in stedelijk gebied in Twente een duurzame en betaalbare energievoorziening voor de toekomst bieden, tegen de laagste maatschappelijke kosten.”

Meer over de warmtetransitie en de inzet van Nieuwe Energie Overijssel
Meer over het Regionaal Warmtenet Twente op de website van Twence

OP