Home Actueel Provincie Overijssel gaat gemeenten ondersteunen om huishoudens energieweerbaar te maken

10 november 2021

Provincie Overijssel gaat gemeenten ondersteunen om huishoudens energieweerbaar te maken

De provincie introduceert in december een subsidieregeling bovenop het eerder aangekondigde actiepakket energieweerbaarheid. Gemeenten kunnen dan een provinciale subsidie ontvangen om kwetsbare huishoudens te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Bewoners vinden het vaak moeilijk om een goede keuze te maken als het gaat om de verduurzaming van hun huis. Bovendien komt er bij zo’n investering in een woning nogal wat kijken. Om bewoners te ondersteunen bij het verduurzamen van hun huis zijn in verschillende gemeenten al initiatieven gestart. De provincie verwacht de subsidieregeling in december 2021 open te stellen.

Pilot verduurzaming gemeente Almelo

Zo werkt de gemeente Almelo aan een pilot voor verduurzaming in de wijk Nieuwstraatkwartier.

 

Burgemeester Arjen Gerritsen (wijkportefeuillehouder voor het Nieuwstraatkwartier): “Investeren in maatregelen en ondersteuning heeft direct een positieve invloed op het bedrag dat inwoners kwijt zijn aan energielasten. Dat merken mensen dus meteen. Zo wordt energie bespaard en zorgen we tegelijkertijd dat er letterlijk energie bij bewoners ontstaat. En op die manier werken we niet alleen aan duurzame wijken, maar maken we samen met bewoners wijken op alle vlakken beter. De aanpak van de energietransitie moet dan ook deel uitmaken van een veel bredere samenwerking die je met bewoners en ondernemers in een wijk hebt.”

 

Gedeputeerde Tijs de Bree: “We zien in de provincie goede voorbeelden, waarbij gemeenten huurders en huiseigenaren echt verder helpen. Maar goede praktische ondersteuning kost veel tijd. Daarom komt de provincie gemeenten tegemoet”.  

Waar is de provinciale subsidieregeling voor bedoeld?

Met het geld uit de provinciale subsidieregeling kunnen gemeenten vaklui inzetten die bij de mensen thuis komen. Zij bieden huiseigenaren en huurders op korte termijn toepasbare besparingsmaatregelen aan, zoals tochtstrips, radiatorfolie en ledverlichting. Ook kunnen zij huiseigenaren en huurders adviseren en begeleiden bij het kiezen en uitvoeren van grotere maatregelen, zoals betere isolatie of zonnepanelen, en het aangaan van financiering.