Home Actueel Overijsselse gemeenten verkennen mogelijkheden aquathermie

1 mei 2023

Overijsselse gemeenten verkennen mogelijkheden aquathermie

Afgelopen dinsdag 25 april heeft Nieuwe Energie Overijssel samen met het Expertiseteam Gebouwde Omgeving een kennissessie georganiseerd om de status en kansen van aquathermie (het onttrekken van warmte uit oppervlaktewater of afvalwater) in Overijssel in beeld te brengen.

In deze kennissessie hebben 25 vertegenwoordigers van gemeenten, de waterschappen en Rijkswaterstaat gehoord wat de mogelijkheden van aquathermie in Overijssel zijn. Diverse voorbeelden van toegepaste aquathermie in Overijssel werden besproken. Ook kon aan de hand van een self-assessment ieder voor zich de potentie inschatten voor zijn of haar gemeente. Kortom: wat gebeurt er al veel en wat kan er ook nog veel!

De kennissessie kan worden teruggekeken in de LinkedIn-groep van de Werkplaatsen (eerst even lid worden als je dat nog niet bent).

Provincie biedt sturing
Als provincie zullen we komende jaren meer sturing aan de aquathermie-kansen proberen te geven door het toepassen van een faseringsmodel van (voormalig) ECW (Expertisecentrum Warmte) of van de STOWA. Dit verduidelijkt veel en voorkomt dat we onnodig werk doen van een volgende fase, en elke fase op een degelijke manier afsluiten.

In een volgende werksessie, op dinsdag 30 mei van 14:00-16:00 uur in het provinciehuis in Zwolle, willen we samen met jullie dieper ingaan op de (technische) potentie en de financiële haalbaarheid van aquathermie in jouw gemeente, en je helpen om de stakeholders in beeld te krijgen. Dit kan het eerste of volgende stapje in de richting van een mooi aquathermieproject in jouw gemeente zijn!

Mocht je vragen hebben, of ben je ook benieuwd wat de mogelijkheden bij jou in de gemeente/wijk zijn, meld je dan gerust bij het Expertiseteam Gebouwde Omgeving of bij Han Smelt, jh.smelt@overijssel.nl.

Wij helpen je graag verder, zodat we over een paar jaar ook in jouw gemeente kunnen zeggen: hier wordt warmte uit water geoogst!