Home Energietransitie in Overijssel

Klimaatambities in Overijssel

We schakelen over van het gebruik van fossiele brandstoffen naar energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu. We willen werken aan oplossingen die ook in de toekomst genoeg blijken te zijn. En we willen dat deze overgang snel genoeg verloopt en betaalbaar is.   

Tegelijk moeten ondernemers kunnen blijven ondernemen en concurreren. Bewoners moeten hun huizen kunnen blijven verwarmen zonder dat dit te veel geld kost. De industrie moet in onze provincie kunnen blijven bestaan. Aan die opgave werkt Nieuwe Energie Overijssel, een programma van de provincie Overijssel.

In het Klimaatakkoord zijn over de volle breedte van de samenleving afspraken gemaakt. Het gaat onder meer over het verduurzamen van bestaande woningen en gebouwen, elektrische vervoer en waterstof, schonere industrie, minder emissie door de landbouw en opwek van hernieuwbare energie door zonnepanelen en windturbines. De vertaling van het nationale klimaatakkoord naar Overijssel wordt beschreven in deze Statenbrief.

De overgang naar nieuwe energie

De omslag naar een nieuw en schoon energiesysteem – en de opgave waaraan we werken – gaat over:

Energiebronnen

Er zijn heel veel verschillende schone energiebronnen nodig. We sluiten geen energiebronnen uit. Opwek van schone elektriciteit doen we in de periode tot 2030 met zonnepanelen en windturbines. Maar met elektriciteit alleen zijn we er niet.

Er is ook gasvormige energie nodig, bijvoorbeeld wanneer hoge temperaturen nodig zijn in de industrie. Maar dan zonder of met minder schadelijke effecten. Daarom zien we graag groei van mestvergisting. Daarnaast willen we warmte gebruiken uit de bodem, van water en zon, en warmte die vrijkomt bij bedrijven hergebruiken.

Energienetwerken

We stappen in hoog tempo af van aardgas, benzine en andere brandstoffen. Wij vervangen die door elektriciteit, biogas, waterstof of warmtebronnen. Dat betekent dat ons energienetwerk behoorlijk aangepast moet worden. Er zijn nieuwe en meer elektriciteitskabels nodig. We moeten sneller bouwen en het netwerk dat er is beter benutten. Bijvoorbeeld door bedrijven met elkaar en de netbeheerder af te laten spreken op drukke momenten minder energie te gebruiken.

En we denken bijvoorbeeld na over hoe we de gasleiding voor waterstof die door Overijssel komt, kunnen gaan gebruiken voor onze bedrijven. Ook werken we aan een samenwerking tussen publieke partijen waarmee we warmtenetten kunnen ontwikkelen.

Energiegebruik

Energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Vandaar dat wij bedrijven, scholen, verenigingen en anderen helpen om energie te besparen. Door te isoleren, of slimme aanpassingen te doen aan de manier waarop productieprocessen werken.

Bedrijven en gemeenten bepalen welke energie ze in de toekomst nodig hebben. Is dat gas, elektriciteit of warmte? Wij helpen de bedrijven en gemeenten om die keuze te maken.

In de periode tot 2030 zetten we in op technieken die nu beschikbaar zijn. Alleen dan kunnen we doelen halen. We maken een energievisie voor de periode na 2030. Om de juiste keuzes te kunnen maken, brengen we nu al in kaart hoe het energiesysteem zich op de lange termijn ontwikkelt en wat nodig is.

Waar wij met ons programma voor aan de lat staan, vind je hieronder per prioriteit aangegeven.

Naast deze focus op prioriteiten bieden we brede ondersteuning. Bijvoorbeeld in onze werkplaatsen, met teams die bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties adviseren en helpen. Of door innovatie aan te jagen.

 

Waar vind je opwek van duurzame energie?
Wil je weten waar er in Overijssel er duurzame energie-initiatieven zijn gerealiseerd? Hoeveel energie we opwekken met zonnepanelen? Er zijn verschillende organisaties die hierover publiceren:

Kennishub Overijssel
Kennishuboverijssel.nl

RES Twente monitor
Energiestrategietwente.nl/monitor

Lokale Energie-initiatieven
Lokaleenergieoverijssel.nl/

 

Regionale Energie Strategie (RES)

In de Regionale Energie Strategie beschrijven gemeenten in Overijssel hoe zij hun duurzame energie willen opwekken. De doelstelling is dat alle 30 RES-regio’s samen de landelijke opgave van 35 TWh invullen. Iedere RES-regio heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid hierin.

RES Twente
Energiestrategietwente.nl

RES West-Overijssel
Reswestoverijssel.nl