Home Actueel Nieuwe duurzaamheidslening voor kleine ondernemers in Overijssel

9 januari 2023

Nieuwe duurzaamheidslening voor kleine ondernemers in Overijssel

Stichting Qredits start met een duurzaamheidslening voor Overijsselse ondernemers die willen investeren in energiebesparing. Deze lening is mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen Qredits, provincie Overijssel en het Energiefonds Overijssel. Samen willen deze partijen mkb-ondernemers helpen het energieverbruik in hun bedrijf te verminderen. Op 9 januari is de eerste duurzaamheidslening uitgereikt aan camping De Beek in Haaksbergen. De lening voorkomt sluiting van de camping.

Provincie Overijssel en het Energiefonds Overijssel bundelen de krachten met kredietverstrekker Qredits: ze presenteren vandaag een nieuwe duurzaamheidslening van maximaal 50.000 euro tegen 2,5% rente. Daarmee kunnen kleine ondernemers tegen minimale lasten verduurzamen. De lening kan gebruikt worden voor energiebesparende investeringen, zoals warmtepompen, ledverlichting, zonnepanelen, laadpalen of isolatie.

Samenwerking met provincie Overijssel en EFO

Het idee achter de lening is dat de financieringslasten gecompenseerd worden door de energiebesparing die de investering oplevert. Zo worden kleine ondernemers niet alleen duurzamer, maar besparen ze ook op hun energierekening. De nieuwe duurzaamheidslening is aan te vragen op de website van Qredits.

Het Energiefonds Overijssel (EFO) van de provincie verstrekt leningen aan duurzame energieprojecten in Overijssel. In deze samenwerking verstrekt het EFO een lening van 5 miljoen euro aan Qredits en subsidieert de provincie een deel van de rentelasten die normaal gesproken voor rekening van de klant zouden zijn. De subsidie van de provincie komt volledig terecht bij de ondernemer, waardoor de rente slechts 2,5% op jaarbasis bedraagt.

“Als provincie vinden wij het belangrijk om ondernemers in Overijssel te ondersteunen in duurzame investeringen,” zegt gedeputeerde Eddy van Hijum. “Zo creëren we een duurzame toekomst voor de komende generaties, maar helpen we ook de energierekening van morgen te verlagen. Ben jij met je bedrijf gevestigd in Overijssel, dan kan je via Qredits een mkb-duurzaamheidslening aanvragen.”

‘Zonder deze lening weet ik niet hoe we het hadden gered’

Natasja Korenblik, eigenaresse boerderijcamping De Beek

Uitreiking van de eerste duurzaamheidslening met vlnr: Willem Dubbelman (EFO), Natasja Korenblik (boerderijcamping De Beek), Anouk Blum (EFO), Henk Jan Korenblik, Elwin Groenevelt (Qredits) en Gábor Oolthuis (Nieuwe Energie Overijssel):

Energierekening verviervoudigd

Voor Natasja Korenblik van boerderijcamping De Beek in Haaksbergen komt de lening als geroepen. “Wij waren al op zoek naar een lening, maar de banken wilden ons niet helpen omdat het bedrag te laag was. Zo kwamen we bij Qredits terecht. Zonder deze lening weet ik niet hoe we het hadden moeten redden. Onze energierekening is van 10.000 naar 40.000 euro per jaar gestegen. Dat kunnen we niet opbrengen, en dat kunnen we ook niet doorberekenen aan onze campinggasten. De camping had dit jaar niet open gekund.”

De boerderijcamping krijgt 124 zonnepanelen, die op het sanitairgebouw en twee stallen komen te liggen. “De opbrengst moet ruim boven de 50.000 kWu uitkomen, dat is ongeveer gelijk aan ons verbruik. Zo willen we onze energierekening terugbrengen naar nul euro,” besluit Natasja.

Naast de lening biedt Qredits een praktische duurzaamheidstraining aan die ondernemers helpt in het verduurzamen van hun bedrijf. “Juist nu is het belangrijk om kleine ondernemers de mogelijkheid te bieden te verduurzamen”, zegt Elwin Groenevelt, algemeen directeur bij Qredits. “Het zit in ons DNA om ook juist in tijden van crisis te blijven financieren. Zo kunnen kleine ondernemers in Overijssel de energiecrisis doorkomen.”

Provinciebrede crisisaanpak

De duurzaamheidslening is onderdeel van een provinciebrede crisisaanpak van 5 miljoen euro, die onder andere bestaat uit subsidie voor energiebesparing voor bedrijven, verenigingen en instellingen; extra inzet van energiecoaches voor bewoners via lokale energie-initiatieven, en extra werving van installateurs. De provincie voorziet ook nog meetkoffers voor energie-intensieve bedrijven, fixbrigades die de buurten ingaan, informatie over subsidiemogelijkheden etc.

Kijk voor meer informatie op de website van Nieuwe Energie Overijssel.