Home Actueel Groen gas en groene grondstoffen centraal op Nieuwe Energiedag

1 november 2023

Groen gas en groene grondstoffen centraal op Nieuwe Energiedag

Elk jaar is de Nieuwe Energiedag weer een goed bezocht event waar mijlpalen worden getoond die zijn bereikt. Op 26 oktober verzamelden ruim honderd mensen zich in de Statenzaal, met mensen uit de energie- en agrarische sector, de industrie en de kennisinstellingen. Ook de overheid was goed vertegenwoordigd met mensen van Rijk, provincie en gemeenten. Thema voor dit jaar was: Groen gas en groene grondstoffen – Bouwen aan een mooi Oost-Nederland.

 

De Nieuwe Energiedag werd georganiseerd door stichting BEON (Biogrondstoffen en duurzame Energie Oost-Nederland). Provincie Overijssel was gastheer.

De dag draaide om groen gas en groene grondstoffen. In de ochtend vonden twee excursies plaats. De eerste excursie was naar de biogashub in Oxe. Hier zijn vijf boerderij mono-mestvergisters met elkaar verbonden met een gasleiding en zij leveren biogas aan een gebouw van de Geneeskundige dienst voor dieren en een industriële gasketel bij For Farmers in Deventer. De tweede excursie was naar Foreco. Foreco is een van de grootste en meest innovatieve bedrijven in Oost-Nederland op het gebied van houtproducten. Zij onderzoekt het impregneren van hout en de wijze waarop hout gemodificeerd kan worden met biobased producten. Doel is dat het hout op een duurzame wijze een langere levensduur krijgt.

In de middag was er een vol programma met zo’n tien presentaties en veel discussie. De presentaties van onder andere het ministerie van EZK, Marieke van de Werf van platform Groengas, Ronald de Vries (Twence) en Eric Versteeg (Twentse Bouwboeren) zijn terug te vinden op de website van BEON.

Groen gas ambities

Groen gas is een belangrijke bron van energie in de transitie. Meer over bio-energie en de inzet van Nieuwe Energie Overijssel vind je hier.