Home Actueel Samen het elektriciteitsnetwerk beter benutten op de Smart Energy Hub in Zwolle

26 oktober 2022

Samen het elektriciteitsnetwerk beter benutten op de Smart Energy Hub in Zwolle

Op het Zwolse bedrijventerrein Hessenpoort pakken ondernemers, netbeheerder, gemeente en provincie samen overbelasting van het elektriciteitsnetwerk aan met een Smart Energy Hub.

Vraag en aanbod worden dankzij de Smart Energy Hub Zwolle Noord (SZN) op Hessenpoort op elkaar afgestemd. Dit collectief deelt niet alleen de beschikbare capaciteit, maar verkent ook hoe duurzaam opgewekte energie met elkaar kan worden gedeeld.

‘Opwekker en gebruiker worden slim met elkaar verbonden. Dit is de enige plek in Nederland waar wij vraag en aanbod van ondernemers op een bedrijventerrein zo aan elkaar verbinden’, aldus Overijsselse gedeputeerde Tijs de Bree (energie).

Lokaal opgelost

Landelijk speelt het probleem van congestie steeds meer. Dit hindert ondernemers. Zo bestaan er bedrijventerreinen waar wel ruimte is voor bijvoorbeeld een nieuw bedrijfspand, maar dat het netwerk deze nieuwkomer niet kan voorzien van energie. Of komt het voor dat er geen ruimte meer op het net is voor extra opgewekte energie die terug het net opgaat. Lokaal lossen de ondernemers in Zwolle dit op door vraag en aanbod naar energie in kaart te brengen. Hierdoor wordt overbelasting voorkomen en is er meer mogelijk op hetzelfde netwerk. Dat biedt kansen voor bijvoorbeeld nieuwkomers op Hessenpoort.

‘Opwekker en gebruiker worden slim met elkaar verbonden'

Gedeputeerde Tijs de Bree (energie)

Capaciteit delen

Ondernemers delen hun energievraag en aanbod met netbeheerder Enexis. Deze kan daardoor beter inschatten waar en wanneer er capaciteit beschikbaar is op het elektriciteitsnetwerk. ‘Dan kunnen we goede afspraken maken over hoe we de transportcapaciteit op het net kunnen afstemmen’, aldus directeur innovatie Bram Gerrist van Enexis. Hij benadrukt dat Enexis verantwoordelijk blijft voor de distributie van energie. Gerrist wijst er op dat ondernemers bereid moeten zijn om gegevens met elkaar te delen. ‘Zonder hun data, kunnen wij geen capaciteit op het net vrijmaken’.

Landelijk voorbeeld

Smart Energy Hub Zwolle Noord (SZN) is volgens Klimaatgeneraal Tom Middendorp een belangrijk voorbeeld voor de rest van Nederland. SZN toont volgens hem hoe een bedrijventerrein uiteindelijk zelfvoorzienend kan worden. ‘Een stad als Zwolle geeft zo’n 300 miljoen euro per jaar uit aan fossiele brandstoffen. Dat geld verdampt in feite. Maak een gebied zelfvoorzienend en dan blijft dit geld behouden voor de regio. Dat komt dan ten goede van de lokale economie’.

Meer weten?

Dankzij Smart Energy Hubs zoals die op Hessenpoort voorkomen ondernemers niet alleen congestie, maar kunnen zij ook op grote schaal verduurzamen en besparen. In Oost-Nederland lenen ongeveer 50 bedrijventerreinen zich voor een Smart Energy hub-aanpak. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Royal HaskoningDHV in opdracht van o.a. de Provincie Overijssel. Ontdek hier hoe Overijssel Smart Energy Hubs steunt en wat dit voor ondernemers betekent.