Home Actueel Energiemanagement: het verborgen goud in de energietransitie

9 augustus 2018

Energiemanagement: het verborgen goud in de energietransitie

Aanstekelijke koplopers

Er zijn veel ondernemers in Overijssel. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Energie wordt in de komende tijd steeds belangrijker voor ze om te zorgen dat ze ook in de toekomst nog gezond kunnen ondernemen. Sinds mei 2017 is een groep van 8 bedrijven, de Energie Koplopers Overijssel, actief op zoek naar mogelijkheden tot verduurzaming. Dit zogenaamde Koplopersproject 2.0 is onderdeel van het programma Nieuwe Energie Overijssel en bedoeld om met een voorhoede gezamenlijk te leren – learning by doing – en met die kennis overige ondernemers verder te helpen. Dit deel van het programma focust op het borgen van energie-efficiëntie in de organisatie als belangrijke stap naar Nieuwe Energie. Op 10 juli werd een werksessie gehouden bij deelnemer Verzinkerij Twente en zijn de resultaten tot nu toe besproken.

Collectieve kracht

De deelnemers van het Koplopersprogramma leren veel van elkaar blijkt uit de tussentijdse resultaten. En zij behalen zelf direct resultaten door eerst met elkaar te zorgen dat energievebruik in beeld is en op basis van meetgegevens kan worden bijgestuurd. Zij delen met elkaar hoe ze de energie meten, waar de meters te plaatsen en de gegevens die hieruit komen te interpreteren. Op basis daarvan kun je afwijkingen in je energieverbruik opsporen en het effect van besparingsacties of wijzigingen in je proces borgen. Het delen van elkaars ervaringen en kennis lijkt versneld tot successen te leiden.

Koplopers met een verhaal

Vleesverwerker Bolscher werkt op vele fronten aan verduurzaming van het bedrijf. Mede door die ambitie viel het dan ook op dat er op een nacht opeens 200m3 extra gas was verbruikt. Hoe kon dat? Doordat er dagelijks vast wordt gesteld wat het gasverbruik per kilo productie is, werd deze uitschieter opgemerkt. En kon via de meters worden achterhaald dat de braadlijn ’s nachts niet was uitgezet. Met nieuwe afspraken wordt dat in de toekomst voorkomen. Via deze link zie je een korte videoreportage over Bolscher en andere ondernemers.

Bij verpakkingsproducent Ardagh zagen ze op een dag bij het uitlezen van de meters dat de machine de dag ervoor maar liefst 7x zoveel gas had verbruikt alsgebruikelijk. Na onderzoek bleek dat de ventilatoren waren schoongemaakt waardoor de luchtweerstand was verlaagd en er plotseling veel meer schone lucht naar binnen werd gezogen (die allemaal verwarmd moest worden). Normaal zou dit na 1 maand zijn ontdekt (maandelijks uitlezen van de meters), nu kon al na 1 dag ingegrepen worden door de luchttoevoer via de ventilatoren bij te stellen. Via deze link zie je een korte videoreportage over Ardagh en andere ondernemers.

Van Energie Efficientie naar Nieuwe Energie

Beddenfabrikant Auping werkt inmiddels ook aan plannen voor het opwekken van Nieuwe Energie en meldde op 10 juli dat zij zonnepanelen gaan plaatsen. Daarmee gaat Auping 30% van het elektriciteitsverbruik zelf opwekken. Daarnaast blijft Auping volop aan de slag met het besparen van energie. Er zijn al veel meters geplaatst. Auping werkt nu aan goede analyses met behulp van deze data en het direct terugkoppelen naar de werkvloer van de verbruikscijfers. Op die manier wordt het bewustzijn bij medewerkers vergroot.

Contact

Wil je meer weten over de resultaten van het Koplopersprogramma of de activiteiten van het programma Nieuwe Energie Overijssel? Klik dan hier voor video items van alle koplopers of kijk in het Uitvoeringsprogramma van het programma Nieuwe Energie Overijssel met op p.25 de informatie over het cluster Bedrijven en Industrie.

Zoek gerust contact als  je nog vragen hebt met Dicky van Keulen op D.v.Keulen@overijssel.nl.