Home Actueel Energie internationaal op de agenda bij Vernay in Oldenzaal

29 april 2021

Energie internationaal op de agenda bij Vernay in Oldenzaal

De mogelijkheden voor waterstof onderzoeken, restwarmte uitwisselen, machines monitoren, energiebesparingsplannen opstellen en een ISO 50001 certificering. Het is ruim een jaar geleden dat de Energie Koplopers Overijssel fysiek bij elkaar kwamen. Ondanks dat alle bijeenkomsten sindsdien online plaatsvinden en het bekijken van de praktijk gemist wordt, hebben de deelnemers niet stilgezeten. We spreken Wim Veelders over de energieacties van Vernay het afgelopen jaar.

Vernay in Oldenzaal

De fabrikant van flow control oplossingen voor de automotive-, medische- en huishoudelijke apparaten industrie is al bijna dertig jaar bezig met energieverbruik. Het afgelopen jaar zijn er hele mooie stappen gezet, mede dankzij deelname aan de koplopergroep. ‘We voeren regressieanalyses uit en deze leveren goede KPI’s op. Zo goed, dat onze vestigingen in Amerika en Italië deze analyses ook willen gaan uitvoeren,’ vertelt Wim Veelders trots. Hij is verantwoordelijk voor de verbetering van de operationele processen en de verlaging van de productiekosten.

Regressieanalyse

‘Door de coronacrisis gebruikten we slechts een kwart van onze machines. Ons energieverbruik bleek toch redelijk hoog. Door data te verzamelen, zoals kilowatt per maand, kilogram rubber, productieaantallen, productie-uren, graad- en koeldagen, kunnen we ons huidige verbruik analyseren en ons toekomstige verbruik voorspellen. We hebben meetapparatuur op de grootverbruikers geplaatst om een goed beeld te krijgen van het verbruik. Met name de machines die de hydraulische  druk regelen in de fabriek gebruiken veel energie. Door ze handmatig uit te draaien als er minder machines aan staan, konden we het energieverbruik met 20% verminderen. Met meetapparatuur hebben we ook gekeken of onze nieuwere machines, met een energiebesparende optie, daadwerkelijk de beloofde 50% besparing oplevert. Dat bleek het geval. We hebben nu een goed beeld van het energieverbruik in onze fabriek en waar we winst kunnen behalen.’

Global Energy

Door een nieuwe globale aanpak van het thema energie, worden de acties van Vernay in Oldenzaal ook ondernomen door de collega’s in Amerika, Italië en China. ‘De globale aanpak verplicht ons te rapporteren over ons energieverbruik. En het gaat niet eens zozeer om het kostenaspect. We doen dit om bij te dragen aan het milieu. Iedere maand spreken we elkaar en wisselen we kennis en ervaring uit. Zo gaan Amerika en Italië ook aan de slag met regressieanalyses en LED-verlichting, iets wat we in Oldenzaal al hebben opgepakt.’

Mini-kaizen

Vernay stimuleert alle medewerkers om na te denken over duurzame veranderingen. Hiervoor hebben ze een ‘mini-kaizen’ geïntroduceerd. Iedere maand kunnen medewerkers verbeteringen aandragen door het opsturen van een foto. Wim: ‘De meest uiteenlopende ideeën komen voorbij: van bewegingsmelders in de toiletten en LED-verlichting op de parkeerplaats tot het bundelen van kabels op de werkvloer en voorstellen om paperless te  werken.’ Bij een x-aantal mini-kaizens krijgt de medewerker een bonus.

Het is duidelijk: Vernay heeft energie hoog op de agenda staan. Het doel is goed energiemanagement en het behalen van de Isonorm 50.001. De kans is groot dat dit doel in 2022 behaald wordt.

 

Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag met energiebesparende maatregelen? Wij helpen je graag op weg. Neem contact op met Dicky van Keulen, projectleider energiebesparing via D.v.Keulen@overijssel.nl of (038) 499 9397 / 06 10 43 20 94.