Home Actueel Een linking pin met kennis van verduurzamen

28 juni 2021

Een linking pin met kennis van verduurzamen

Eigenaren van maatschappelijk vastgoed willen dat hun gebouw klaar is voor de toekomst. Gemeenten willen bijdragen aan de energietransitie. Je zou verwachten dat verduurzamen een belangrijk punt op de agenda is bij samenwerkingen tussen deze twee. Helaas, dat is meestal niet het geval. Duurzaamheidscoach Mignon Sanchez wil daar verandering in brengen.

Van alleen scholen naar al het klein maatschappelijk vastgoed

De afgelopen drie jaar was Mignon coach bij Duurzame Scholen. Ze hielp schoolbesturen in Overijssel met verduurzamen. Besturen die niet wisten waar ze moesten beginnen. Of die al een eind op weg waren en een vraag hadden over financiering. Mignon: ‘Samen met het team begeleidde ik bestuurders van begin tot eind. Van het scherp krijgen van de ambities, tot concreet maken wat daar voor nodig is. In het begin was dat erg trekken en motiveren. Maar dat veranderde. De opgave om te verduurzamen leeft steeds meer en wij worden steeds vaker benaderd in plaats van andersom. Omdat wij ons programma-aanbod steeds beter op de behoeften van gebruikers kunnen aanpassen.’ Sinds maart dit jaar is het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed gestart. Mignon en haar team gaan niet alleen scholen helpen verduurzamen, maar alle eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed. Zoals langdurige zorginstellingen, buurthuizen, culturele instellingen en kleine gemeenten. De kennis en ervaring van Duurzame Scholen komt daarbij goed van pas.

Een linking pin die weet waar ze over praat

‘Ik heb gewerkt als energieadviseur voor woningen. In die tijd bouwde ik kennis op over constructies en installaties en kreeg ik interesse in verduurzaming. Dit neem ik allemaal mee in mijn gesprekken met eigenaren van maatschappelijk vastgoed.’ Waar begin je als je je gebouw wilt verduurzamen? ‘Een goede eerste stap is het helder krijgen van de vraag en de ambitie. Waar wil je naartoe en wat heb je daarvoor nodig? Het ontzorgingsprogramma heeft een groot en waardevol netwerk om eigenaren zo goed mogelijk bij te staan. Denk aan het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg en Ruimte-OK voor onderwijs. Maar ook het netwerk van Nieuwe Energie Overijssel en alle goede voorbeelden in Overijssel tot nu toe. Deelnemen aan het ontzorgingsprogramma betekent kennis ophalen en kennis delen met andere eigenaren die voor een zelfde soort opgave staan.’

Eigenaren en gemeenten helpen bij hun opgave

De komende drie jaar wil Mignon ambities bij elkaar brengen. ‘Er gebeurt veel. Gemeenten willen wijken gasloos maken, scholen willen verbouwen. Gaan ze om tafel om een Integraal Huisvestingsplan te maken met elkaar? Dan wil ik ervoor zorgen dat duurzaamheid erin komt. Of ik koppel ze aan een landelijk initiatief, zoals in het geval van de gemeente Wierden. Wierden had al duurzame ambities en was samen met schoolbesturen bezig met het Integraal Huisvestingsplan (IHP). Door deel te nemen aan een pilot van Dutch Green Building Council, werden ook duurzaamheidsambities meegenomen in het IHP. Er ligt er nu een verduurzamingsplan voor de gehele scholenportefeuille van de gemeente. Een prachtig voorbeeld, waar ook andere gemeenten en scholen wat aan hebben. Kijk, de opgave om te verduurzamen ligt niet bij mij, maar bij de gemeenten en eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Maar ik help graag mee om een vliegwieleffect te creëren!’

Heb je hulp nodig of een kritische blik op je plannen?

Mignon helpt je graag met handvatten in het hele proces van verduurzamen. Je kunt contact met haar opnemen via: ontzorgingsprogramma@overijssel.nl. Meer weten over het ontzorgingsprogramma? Dan kun je uiteraard ook contact opnemen, of kijk op onze themapagina.