Home Kennisplein Programma Energie Koplopers Metaal

9 maart 2021

Programma Energie Koplopers Metaal

Metaalunie en Nieuwe Energie Overijssel (NEO) helpen tien koplopers versneld hun energieambities te behalen. In september van 2021 gaan we van start. In een periode van een half jaar gaan we aan de slag met onder andere een energieanalyse, het bepalen van doelen en het maken van een gedegen energieplan, gebaseerd op een gestructureerde aanpak voor ambitieus energiemanagement (ISO 50.001).

Zes stappen

Het programma bestaat uit 6 stappen/bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst vindt plaats bij een van de deelnemers op locatie. De organisatie van de bijeenkomsten en het inhoudelijke programma wordt gefaciliteerd door Stichting Adviescentrum Metaal in opdracht van Metaalunie en NEO.

1. Energiebeleid ‘Op weg naar klimaatneutraal’ – startbijeenkomst met directeuren van de deelnemende koplopers
Tijdens deze startbijeenkomst met alle directeuren staat commitment en de samenwerkingsovereenkomst centraal. We vragen iedere directeur een korte quote te geven als ambassadeur van de doelstelling. Je krijgt meer informatie over energiemanagement, beleidsontwikkelingen, klimaatwet en de relatie met de business (inkoopcriteria nu en in de komende jaren).

2. Energiestromenanalyse – 1:1 bedrijfsbezoek bij alle deelnemers door een ervaren energie adviseur
De energieadviseur licht op locatie een analysemodel toe. Hiermee ben je in staat om zelf een goede data analyse te doen. We inventariseren gezamenlijk in een bedrijfsrondgang waar de zwaartepunten in de energiestromen in de praktijk liggen. En bepalen de relevante thema’s voor de gezamenlijke bijeenkomsten.

3. Doelstellingen & energieplan – gezamenlijke bijeenkomst energie innovaties en zelfwerk door de deelnemers
Bijeenkomst bij een van de deelnemers, onder leiding van Stichting Adviescentrum Metaal. Centraal staat een relevant thema uit de bedrijfsbezoeken. Bijvoorbeeld: EML van de toekomst, elektrificatie, energieopslag, energieopwekking of smart grids. Ook bespreken we een format voor een energieplan. Na deze bijeenkomst ga je zelf aan de slag met een energieplan. De energie adviseur is beschikbaar als helpdesk.

4. KPI’s & monitoring – gezamenlijke bijeenkomst en zelfwerk door de deelnemers
Bijeenkomst bij een van de deelnemers, onder leiding van Stichting Adviescentrum Metaal. Onderwerpen op de agenda:
– Energieprestatie indicatoren, hoe stel je de juiste vast?
– Energiemonitoring in de industrie. Mogelijk op termijn een EML. Hoe kunnen we dit kosteneffectief vormgeven (niet teveel tussenmeters)? Welke winst is er te behalen?
– Wat is er nog te halen met strategisch energie inkopen en verlagen van de inkoopprijs-/vaste prijs van energie? Wie doet hier al iets mee?
Na de bijeenkomst ga je zelf aan de slag met de uitwerking voor jouw bedrijf. De energie adviseur is beschikbaar als helpdesk.

5. Audit & sturing – 1:1 bedrijfsbezoek door een ervaren energie auditor inclusief directiebeoordeling
De energie adviseur bezoekt alle deelnemers en voert een audit uit op de KPI’s die zijn opgesteld door de bedrijven. Met de directie wordt een gesprek gevoerd over de sturing op de doelstellingen.

6. Energiebeleid ‘op weg naar klimaatneutraal’ – slotbijeenkomst met directeuren van de deelnemende koplopers
Slotbijeenkomst met alle directies waarbij de energieplannen en de bedrijfsdoelstellingen centraal staan. Hiermee sluiten we het programma Energie Koplopers Metaal feestelijk af.

Meld je aan

Wil je serieus aan de slag met energiemanagement? Meld je aan voor deze Energie Koplopers Metaal

Vragen?
Heb je vragen over de Energie Koplopers Metaal? Neem dan contact op met Margriet Bouma bouma@metaalunie.nl.