Home Actueel Energyhub Hessenpoort maakt wereld veiliger en klimaatbestendiger

4 oktober 2022

Energyhub Hessenpoort maakt wereld veiliger en klimaatbestendiger

Gebruik energie daar waar je die opwekt. Dat maakt de wereld veiliger. Bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle is volgens Klimaatgeneraal Tom Middendorp een goed voorbeeld van hoe dat kan en moet.

Samenwerking op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle moet overbelasting van het elektriciteitsnetwerk voorkomen. Gedachte is dat lokaal opgewekte energie gelijk wordt benut. Dit voorkomt congestie en maakt Overijsselse ondernemers onafhankelijk van energiestromen uit het buitenland.

Klimaatgeneraal

Tom Middendorp was tot 2017 Commandant der Strijdkrachten en stuurde de Nederlandse inzet aan tijdens meer dan twintig missies. Hij was onder meer commandant van de Task Force Uruzgan in Afghanistan. In zijn rol als opperbevelhebber benadrukte hij het belang van de energietransitie en wees hij op de gevolgen van klimaatverandering voor onze veiligheid. Het leverde hem de bijnaam ‘Klimaatgeneraal’ op.

Nieuw soort samenwerking

Hessenpoort loopt volgens hem voorop in Overijssel én Nederland. Het lokaal opwekken en benutten van energie vraagt volgens hem om nieuwe manieren van samenwerking: “Verschillende energiesystemen die nu naast elkaar bestaan, moeten worden geïntegreerd. Dat is lastig. We gaan naar een situatie toe waarin elke bedrijf zowel een producent als een afnemer is van energie.”

'Elke bedrijf is straks zowel producent als afnemer energie'

Tom Middendorp, Klimaatgeneraal

Meer opslag

De Klimaatgeneraal voorziet dat er in de toekomst steeds meer opslagcapaciteit gaat worden benut, óók in Overijssel: “Je krijgt dat er straks in Zwolle tienduizenden producenten en afnemers van energie komen. En er komt steeds meer opslagcapaciteit, bijvoorbeeld in de vorm van elektrische auto’s. De uitdaging is om dit te verbinden. Hoe ga je dat mogelijk maken? Daar zijn we nu in Zwolle mee bezig.”

Boek en podcast

Onlangs verscheen het boek ‘Klimaatgeneraal’ waarin Middendorp beschrijft hoe klimaatverandering en veiligheid zijn verbonden. Hierover vertelt hij ook in de podcast van Energiepodium. De Klimaatgeneraal neemt de luisteraar mee naar de Grebbelinie en vertelt over zijn missie: het aanjagen van de energietransitie om de wereld veilig te houden. Middendorp benadrukt in zijn betoog de voortrekkersrol van de samenwerking op Hessenpoort.

Foto: Tom Middendorp
Bron: Tom Middendorp