Home Actueel Grolsch onderweg naar een CO2-neutrale brouwerij

Grolsch onderweg naar een CO2-neutrale brouwerij

In 2025 is het zover. Dan is Grolsch volledig CO2-neutraal. En de brouwer is goed op weg. De kwaliteit van het bier blijft het allerbelangrijkste. Maar duurzaamheid komt daar vlak achteraan. En hoewel COVID-19 ook op Grolsch veel impact heeft, blijft de brouwer onverminderd investeren in het realiseren van haar duurzaamheidsambities.

Minder energie en CO2

Sinds 2020 wordt alleen nog duurzaam opgewekte elektriciteit gebruikt: een halvering van de CO2-emissie. En door een samenwerking met Twence is er vanaf 2022 veel minder aardgas nodig om de boilers te stoken. Naast het gebruik van 100% duurzame energie, is Grolsch constant op zoek naar mogelijkheden om het energiegebruik in haar brouwerijprocessen zo veel mogelijk te beperken. Sinds 2005 is het energieverbruik al met 33% gereduceerd. Het ‘laaghangend fruit’ is inmiddels geplukt. Daarom is in 2017 onderzocht welke mogelijkheden er nog meer zijn om energie te besparen. Een van de aanbevelingen was de toepassing van een drie fasen wort koeling: een proceswijziging in het brouwhuis waarbij wort, een tussenproduct in de bereiding van bier, in drie stappen wordt gekoeld. Grolsch installeerde twee nieuwe wortkoelers. Dit levert een energiebesparing op van minimaal 2%. De provincie Overijssel verstrekte subsidie (tender) voor deze energiebesparende en innovatieve proceswijziging.

Drie fasen wort koeling

Samen met technisch partner GEA ontwikkelde Grolsch de nieuwe wortkoeler. Susan Ladrak is Sustainability Manager bij Grolsch en nauw betrokken bij het project. ‘In het nieuwe proces wordt de warmte uit de wort gebruikt voor het heetwatercircuit in de brouwerij,’ vertelt Susan. Hiermee wordt warmte geleverd aan bijvoorbeeld de gebouwen en flessenspoelmachines. Stap twee is de warmte van de wortstroom uitwisselen met Ambient Productwater (PDWA), om zoveel mogelijk warmte om te zetten tot PDW85. Dit geproduceerde PDW85 wordt, net als voorheen, bij volgende brouwsels gebruikt. En een deel wordt gebruikt voor de reinigingsprocessen in de afdeling verpakken. Voorheen werd ijswater gebruikt om de wort af te koelen en PDW85 te produceren. Deze stap, die veel energie kost, is komen te vervallen. Bij stap 3 wordt de wort gekoeld tot de benodigde eindtemperatuur, afhankelijk van biersoort, met behulp van glycol.’

Boven verwachting

Het implementeren en inregelen was een uitdaging. Susan: ‘Je werkt in een productieproces en de kwaliteit van het eindproduct staat uiteraard voorop. Maar we hebben veel in de weekenden kunnen doen. Deze aanpassing doet wat hij moet doen. Er wordt energie bespaard bij iedere liter bier die we maken. En die besparing is groter dan we hadden verwacht.’

Additionele energiebesparing

Naast de bestaande afspraken met de landelijke overheid om energie te besparen, maakte Grolsch extra afspraken. Namelijk een additionele energiebesparing van ongeveer 1,5% in de periode 2017 – 2020. Susan: ‘In 2020 hebben we de 3 fase wort koeling installatie volledig ingezet en daarmee meer dan de door de overheid gevraagde 4800 GJ bespaard.’

Meten is weten

Grolsch is een groot bedrijf met veel aandacht voor duurzaamheid. Niet alleen energie, maar ook water, circulariteit en inclusiviteit zijn belangrijke thema’s. Iedere dag is Susan, samen met haar collega’s, bezig met het verduurzamen van de brouwerij. Het is niet voor iedere organisatie mogelijk om zo intensief met bijvoorbeeld energie bezig te zijn. Daarom deelt Grolsch haar kennis met andere bedrijven. Onder andere in het netwerk Energie Koplopers Overijssel. ‘Meten is weten is mijn eerste tip voor andere bedrijven,’ aldus Susan. ‘Als je niet weet wat je aan het doen bent, weet je ook niet waar je moet beginnen. En helpt enorm als de mensen aan de lijn, die invloed hebben op de productie, duurzaamheid belangrijk vinden. Kijk goed om je heen en stel vragen. Vraag anderen mee te denken en mee te delen. In de oplossing en in de successen.’

Susan Ladrak Grolsch