Home Actueel Blog #21 Het kan nog!

18 augustus 2021

Blog #21 Het kan nog!

Door Gábor Oolthuis, programmaleider Nieuwe Energie Overijssel

Mijn kijk op het IPCC-rapport


Drijvende caravan

Het nieuws in het zesde IPCC-rapport is niet dat de aarde afstevent op een klimaatcatastrofe. Dat stond ook al in de vorige rapporten. Wie het nog niet wist, of wilde weten, zal zich deze zomer toch wel achter de oren hebben gekrabd bij de beelden van wegdrijvende caravans en brandende badplaatsen. Een onbezorgde vakantie is niet meer vanzelfsprekend, zelfs niet in eigen land. In elk scenario van het IPCC gaat de opwarming van de aarde door tot 2050. We moeten dus serieus aan de slag met klimaatadaptatie, het opvangen van weersextremen.


Beheersbaar

Wat ik nieuws vind, is dat het nog steeds mogelijk is om de opwarming van de aarde tot een beheersbaar niveau te beperken. Ondanks het veel te trage tempo van maatregelen sinds het akkoord van Parijs van 2015. Het IPCC stelt dat voor een leefbare wereld na 2050 de CO2-uitstoot naar nul moet. Des te sneller wij dat doen, des te groter de kans dat het bij een tot anderhalve graad opwarming blijft. Dat is problematisch, maar niet rampzalig. Om rampzalige scenario’s te vermijden, zit er maar een ding op: nu vol aan de bak met CO2-reductie.

“Wat ik nieuws vind, is dat het nog steeds mogelijk is om de opwarming van de aarde tot een beheersbaar niveau te beperken.”


Gábor Oolthuis

Investering

De provincie Overijssel investeert de komende drie jaar € 8,75 miljoen in maatregelen tegen hitte, droogte en wateroverlast. Dat is klimaatadaptatie, beheersing van de gevolgen van klimaatverandering. Nieuwe Energie Overijssel werkt aan de voorkant, aan de beperking van klimaatverandering. Overijssel heeft hiervoor tot 2023 € 20 miljoen extra vrijgemaakt. € 12,5 miljoen daarvan is toegekend voor warmtenetten, energiebesparing en energiegebieden. Na de zomer komen we met een voorstel voor de resterende € 7,5 miljoen.

Gábor Oolthuis
Programmaleider Nieuwe Energie Overijssel