Home Kennisplein Koninklijke Auping verduurzaamt

16 februari 2021

Koninklijke Auping verduurzaamt

Matrassen- en beddenfabrikant Koninklijke Auping is al sinds 1888 verbonden aan Deventer. In 2015 heeft Auping een nieuwe fabriek gebouwd, waarbij allerlei slimme duurzame oplossingen zijn geïntegreerd in het kantoor en de fabriek. Het zit in de genen van het bedrijf om te willen verduurzamen. De ambitie is onder andere om in 2030 volledig circulair te zijn in de productie van matrassen, bedden én boxsprings.

In 2014-2015 is Auping gecentraliseerd. Dat betekent dat alles nu onder één dak geproduceerd wordt. Door drie fabrieken samen te voegen tot één fabriek heeft Auping sinds 2015 nog maar 50% van haar bedrijfsoppervlak nodig. Hierdoor is de footprint kleiner en zijn de transportwegen korter. De tuinen om de fabriek en het kantoor zijn netjes ingericht en zodanig ingezaaid dat ze geschikt zijn voor insecten. Centralisatie betekent ook dat op klantorder geproduceerd wordt. Er zijn dus geen voorraden en het productieproces is volledig lean georganiseerd. Ten opzichte van 2010 heeft de nieuwe fabriek een drietal mooie resultaten behaald: 90% minder aardgas, 60% minder water en 30% minder energie. De resterende energie is 100% gecertificeerde windenergie.

Ideale werk- en productieomstandigheden
Het bouwbesluit eist een isolatiewaarde van 3,5. Auping is ambitieus en heeft besloten dat te verhogen naar een isolatiewaarde van 5. De temperatuur in de fabriek is daardoor constant 21.3 °C. De isolatie houdt deze temperatuur voor het grootste deel constant. Door vloerverwarming en -koeling worden kleine temperatuurverschillen gecorrigeerd. Het vloerverwarmingssysteem is gecombineerd met warmte koude opslag (WKO) in de ondergrond. De fabriek en het kantoor liggen gescheiden van elkaar, maar zijn gekoppeld aan hetzelfde warmte koude systeem. Het kantoor kan dus verwarmd en gekoeld worden door de WKO.

In het kantoor zijn geen andere verwarmingsbronnen aanwezig. Alle verlichting in de fabriek is LED. Daarnaast bevat de fabriek daylight catchers, waardoor het lijkt alsof in de hele fabriek daglicht aanwezig is. Dit creëert een ideale werkomgeving voor de medewerkers. LED-verlichting wordt gebruikt als aanvulling. De plekken waar minder mensen komen, zijn voorzien van sensoren om de verlichting te sturen. Ook de ventilatie van de fabriekshal wordt gestuurd door sensoren op basis van het CO2-gehalte in de fabriek. In het kantoor is een groene wand geplaatst, als onderdeel van de klimaatmaatregelen. De wand is niet alleen esthetisch bedoeld, maar heeft ook een luchtzuiverende werking. De groene wand is een ontmoetingsplek voor collega’s.

Ook bevat de fabriek een grijswatercircuit. Regenwater wordt op het dak opgevangen en geborgen onder de grond. Dit water wordt gebruikt voor alles waar drinkwater niet noodzakelijk is. Daarmee verbruikt Auping evenveel drinkwater als een gemiddeld Nederlands huishouden (twee ouders met twee kinderen). De waterberging heeft voldoende capaciteit om ook de piekbuien op te kunnen vangen.

Energiedak
De nieuwe fabriek heeft een wit dak. Tijdens de bouw is al rekening gehouden met de mogelijke plaatsing van zonnepanelen. In 2019 zijn 2.826 zonnepanelen van elk 335 Wp ook op het dak gemonteerd. Hiermee wordt jaarlijks zo’n 860.000 kWh per jaar aan zonnestroom opgewekt. De energievoorziening uit de zonnepanelen ligt nu rond de 30%. De aanvullende nodige elektrische energie is afkomstig uit gecertificeerde windenergie.

Tips voor andere ondernemers
• Denk groot en denk in de toekomst. Kijk naar wat je wilt, voor nu en in de toekomst.
• Denk groot in verduurzaming. Wat is je ideale toekomstbeeld en hoe duurzaam wil je dat jouw bedrijf er dan uit ziet? Vanaf daar kun je terug redeneren naar wat nu dan nodig is. Schrijf een plan voor de komende tien jaar en de impact die je wilt maken.
• Begin op korte termijn met het laaghangende fruit, zoals het plaatsen van LED-verlichting. Maar kijk ook vooruit naar bijvoorbeeld onderhoud aan je dakbedekking. Laat het wit aanbrengen, zodat je niet alleen voordeel haalt op het klimaat in je pand, maar ook bij mogelijke plaatsing van zonnepanelen.

Handreiking Duurzame Bedrijven
Koninklijke Auping is een van de voorbeelden die genoemd staan in de Handreiking Duurzame Bedrijven. Een handig overzicht van maatregelen om de verduurzamen, samengesteld door VNO-NCW Midden, MKB Nederland Midden en de provincie Overijssel. Benieuwd naar alle maatregelen? Kijk hier.