Home Actueel Tijs de Bree op TV Oost: “We moeten sneller, maar er gebeurt ook veel goeds”

31 januari 2024

Tijs de Bree op TV Oost: “We moeten sneller, maar er gebeurt ook veel goeds”

Het Groene Oosten is een programma van TV Oost, over de verduurzaming in Overijssel. In de seizoensafsluiter blikken ze terug op 10 jaar lang aflevering maken. Met gedeputeerde Tijs de Bree.

Alleen nog zon op daken? Hoeveel windmolens? Welke rol speelt biomassa en waterstof? Wat doen we met die netcongestie?

“We gaan niet snel genoeg, dat kan je wel stellen. Maar we moeten kijken naar wat we kunnen doen in de praktijk. We hebben afspraken gemaakt voor de gebouwde omgeving, voor biogas, windenergie. En wat we doen is minder praten over de stip op de horizon en meer aan de slag met concrete projecten.”

In de uitzending komen concrete projecten voorbij, zoals de mestvergisting bij Twence en een groep agrariërs, het succesvolle windproject in Nieuwleusen, duurzaam gekweekte komkommers met behulp van aardwarmte en een zonnepark in Wierden-Enter.

Ziet De Bree de groene toekomst zonnig in? “Ik maak me wel zorgen, omdat ik denk: het gaat niet snel genoeg. Tegelijkertijd ben ik wel weer tevreden als ik kijk naar al die projecten die er zijn. Als de zon schijnt buiten en ik denk aan al die zonnepanelen die nu energie opwekken. Er gebeurt zoveel goeds, daar moeten we gewoon mee doorgaan.”

Bekijk de hele uitzending: