Home Actueel Blog #41 Collectorveld inkoppertje

31 oktober 2022

Blog #41 Collectorveld inkoppertje

Door Kim Middelkamp, New Business bij Sallandse Wegenbouw

Voetballen en duurzaam energie opwekken op dezelfde plek. Dat gaat lukken op het voetbalveld van Be Quick in Zwolle. De startup vertrekt volgens New Business Kim Middelkamp van Salland United vanuit een simpel plan, maar er komt meer bij kijken dan gedacht.

Het idee achter het Collectorveld, ons product, is heel simpel. Kunstgrasvelden worden warm door de zon. Het Collectorveld oogst die warmte zodat het kan worden toegepast in de omgeving als alternatieve energiebron. Dit doen we door een systeem van SubTiles (tegels) en SubTubes (buisjes) onder het veld te plaatsen waar een vloeistof doorheen loopt. Het hele systeem wordt ondergronds aangebracht en door de warmte te onttrekken wordt het sportveld ook gekoeld wat de speelcomfort verhoogt.

Samen sterk

Innoveren doe je samen. Onze ‘startup’ bestaat dan ook uit drie partijen:

  1. SuperSub Sportsystems als uitvinder – zeg maar Willie Wortel – van het Collectorveld
  2. Unica Energy Solutions voor het integrale energievraagstuk en de energiemanagement, want waar kun je die geoogste warmte toepassen?
  3. Sallandse United als bouwer van sportaccommodaties, zo’n veld moet er immers komen.

‘Eigenlijk gek dat Nederland niet al vol ligt met Collectorvelden.’

– Kim Middelkamp, New Business bij Sallandse Wegenbouw

 

Eigenlijk moet je je afvragen waarom Nederland niet al vol ligt met Collectorvelden gezien de urgentie van klimaatverandering, afhankelijkheid van Russisch gas, de weerstand van bewoners tegen zonneparken en windmolens en de klimaatdoelen om in 2050 energieneutraal te zijn. Alhoewel het idee van ons product simpel is, is de uitvoering ervan complex en onzeker.

Geen schakel misbaar

Om de techniek op grote schaal te testen is een grote investering nodig. Er is ook een afnemer van de warmte nodig, wie wordt dat? Denk daarbij dan ook aan juridische aspecten zoals het eigendomsrecht en de contracten voor warmte-afname. De huidige infrastructuur is vaak ook nog niet geschikt voor alternatieve warmtebronnen. Een clubhuis is vaak gebouwd met oude technieken in plaats van goed geïsoleerd en met vloerverwarming. Het vergt een samenwerking van vele partijen (gemeente, sportclub, afnemers warmte, voetballers, etc.) waarbij iedereen bereid moet zijn om deze alternatieve energiebron te omarmen. Als er één schakel uitvalt gaat het hele feest niet door.

‘Niet praten maar in de doemodus komen’

– Kim Middelkamp, New Business bij Sallandse Wegenbouw

 

Niet praten maar doen

Met praten kwamen we niet veel verder, we moesten in de doe-modus komen. In september 2020 ging de provincie Overijssel op zoek naar energie innovaties door het Start Up in Residence (SIR) programma. Dit programma is een vorm van innovatiegericht inkopen. Wij zijn geselecteerd voor dit programma. Samen met de gemeente Zwolle – die als beoogde afnemer aan tafel kwam zitten – hebben wij onze oplossing en business case kunnen uitwerken. Met een ontwikkel budget hebben wij inmiddels – 2 jaar later, geduld is een schone zaak – een Collectorveld van 45x32m kunnen realiseren bij Be Quick ’28 in Zwolle.

Schouders er onder

In plaats van kijken naar waar het vastloopt zetten we in deze samenwerking tussen bedrijfsleven en de overheid de schouders eronder om te kijken wat er wél kan. Er zitten mensen aan tafel die anders durven te denken en hun nek durven uitsteken om een transitie op gang te zetten. Zeker in deze tijd zijn wij daar trots op. De bouw van ons proefveld is een mooie mijlpaal. Een piketpaal naar een wereld vol alternatieve energiebronnen.