Home Kennisplein Vraagstuk “Ontwikkel renovatiepakketten die de energievraag verminderen”

13 juli 2020

Vraagstuk “Ontwikkel renovatiepakketten die de energievraag verminderen”

Op weg naar duurzame woonwijken

Een slimme praktische oplossing, waarmee woningen uit de jaren ’70 en ’80 op grote schaal, in korte tijd en voor weinig geld, verduurzaamd kunnen worden. Dat is waar woningcorporatie Welbions naar op zoek is: slim, snel en betaalbaar!

Bert Schipper is adviseur bij Welbions. Dit is de woningcorporatie van en voor de gemeente Hengelo en Borne. 1 op de 3 inwoners van deze gemeenten woont in een woning van Welbions. Bert: “In de jaren ’70 en ’80 zijn er in Nederland een heleboel woningen gebouwd, heel veel woonwijken stammen uit die tijd. Deze huizen zijn inmiddels toe aan renovatie, zodat de levensduur verlengd wordt. We zijn op zoek naar handige, slimme renovatiepakketten waardoor de huizen niet alleen weer jaren mee kunnen, maar ook verduurzaamd worden.”

Verduurzamen op grote schaal

“Er zijn natuurlijk allerlei manieren om huizen te isoleren en te verduurzamen. Het probleem van bestaande methodes is dat ze erg kostbaar zijn waardoor ze op grote schaal niet rendabel zijn. Of het is erg arbeidsintensief en kost heel veel tijd, waardoor bewoners langere tijd in de rommel zitten. Dat willen we niet. Maar we willen wel onze woningvoorraad op grote schaal verduurzamen. Want door te investeren in bijvoorbeeld goede isolatie leveren we een flinke bijdrage aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Bovendien woont het veel prettiger en comfortabeler in een goed geïsoleerd huis en hebben de bewoners minder stookkosten.”

Kant-en-klare oplossing

Daarom zoeken we naar een marktpartij die op grote schaal in relatief korte tijd een heleboel woningen uit de jaren ’70 en ‘80 kan verduurzamen tegen lage kosten per woning. Het aanbod moet zo aantrekkelijk zijn, dat ook de eigenaren van de koopwoningen uit dezelfde wijk, mee willen doen. Ik kan me voorstellen dat je dan uitkomt bij een prefab oplossing. Dan wordt een product in een fabriek al gemaakt en hoeft het in de woning zelf alleen nog maar gemonteerd te worden. Door het te standaardiseren blijven de kosten per woning laag en dringen we de warmtevraag terug. Als de materialen die toegepast worden circulair zijn, makkelijk te demonteren en recyclebaar, dan is dat wat ons betreft absoluut een pré.”

Op zoek naar energie-innovaties in Overijssel

Een energieneutraal Overijssel in 2050, dat is de ambitie van Nieuwe Energie Overijssel en de provincie Overijssel. Daarom zoeken we samen met onze partners de gemeenten Zwolle en Hardenberg en woningcorporaties Welbions en Delta Wonen oplossingen om woningen te verduurzamen, voorzieningen toekomstbestendig te maken en energie op te slaan. Heb jij de ideeën waarmee we aan de slag kunnen? Dan komen we graag met je in contact. Op overijssel.nl/startupinresidence lees je alles over de procedure rondom deze bijzondere aanbesteding. We selecteren maximaal drie oplossingen per vraagstuk en hebben ruimte voor in totaal twintig goede oplossingen.

De geselecteerde partijen krijgen een ontwikkelbudget van 25.000 euro om in samenwerking met de afnemers de oplossing uit te werken in een businesscase. Vervolgens testen we de oplossing in de praktijk. Als het product of de dienst goed aansluit bij de vraag, kunnen we de innovatie direct inkopen.

Vragen? De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord. Lees hier de FAQ.

Interesse? Inschrijven voor de aanbesteding kan tot 30 september 2020.

Heb je een energie-innovatievraag waar je ondersteuning bij kunt gebruiken? Kijk dan ook eens wat het Startteam voor je kan betekenen!