Home Kennisplein Agrifac verduurzaamt

12 januari 2021

Agrifac verduurzaamt

Agrifac in Steenwijk is producent van landbouwmachines en heeft één van de meest duurzame fabrieken van Nederland. De fabriek en het bijbehorende kantoor hebben sinds de oplevering van de nieuwbouw in 2018 een BREEAM score van 97,38 % op de richtlijn uit 2014.

In 2016 is besloten om de fabriek te gaan verbouwen. Met hulp van experts is een ontwerp gemaakt waarmee de nieuwbouw zou voldoen aan de BREEAM excellent normering. Door gefaseerd te (ver)bouwen, was het mogelijk de fabriek op zijn plek te behouden. Dit wilde Agrifac graag, omdat de locatie goed is ontsloten via het weg- en spoornetwerk en dichtbij het centrum van Steenwijk en bijbehorende voorzieningen ligt.

Nieuwe fabriek
Een strakke projectleiding en bouwplanning, waar alle partijen bij betrokken zijn, was enorm belangrijk. Het vraagt wel veel flexibiliteit van betrokkenen om bij wijzigingen snel en effectief te kunnen schakelen. In 2016 is de bouw van de nieuwe fabriek gestart en deze is twee jaar later opgeleverd. Het ontwerp voldoet aan de gestelde normering van BREEAM excellent. Met behulp van een subsidie voor het voldoen aan BREEAM en besparing van energiekosten door de energiemaatregelen, is de investering in het verduurzamen van de fabriek kostenneutraal.

Agrifac – Handreiking Duurzame Bedrijven

Energieneutraal
De nieuwbouw is gasloos, maakt gebruik van warmtepompen en vloerverwarming en is volledig voorzien van LED-verlichting op bewegingssensoren. De fabriek kan in haar eigen energie voorzien met behulp van de 5.000m2 aan zonnepanelen op het dak. Er zijn voorzieningen aangelegd om nog eens 7.000m2 zonnepanelen te plaatsen om de omliggende woonwijken van energie te kunnen voorzien. Door de verbeterde isolatie is het gebouw vrijwel energieneutraal.

Natuurinclusief
Langs de fabriek is een lange groenstrook aangebracht. Agrifac heeft hier het advies van een ecoloog gebruikt om deze groenstrook als insectentuin in te richten. Daarnaast heeft Agrifac vleermuizenkasten geplaatst. De aansluiting op het nabij gelegen groen is nog in ontwikkeling. Bij de ontwerpfase van deze groenvoorzieningen is de buurt betrokken.

Er wordt gebruik gemaakt van een grijswatercircuit. Regenwater wordt op het dak opgevangen en bovengronds opgeslagen in een sprinklertank. Dit water wordt onder andere gebruikt voor toiletten en spoelkeukens, maar ook om machines mee te testen (18.000L per machine). Eventueel overtollig water wordt op een sloot geloosd.

Monitoring van het energiegebruik is uitbesteed. Elk half jaar krijgt Agrifac feedback op het energiegebruik en advies hoe en waar verdere verbetering gevonden kan worden.

Tip voor andere ondernemers
Frans Apeldoorn, director operations bij Agrifac geeft andere ondernemers als tip: ‘Houd je bezig met de dingen waar je goed in bent. Laat je voorlichten door experts. Er zijn veel mensen met verstand van zaken die kunnen helpen.’

Handreiking Duurzame Bedrijven
Agrifac is een van de voorbeelden die genoemd staan in de Handreiking Duurzame Bedrijven. Een handig overzicht van maatregelen om de verduurzamen, samengesteld door VNO-NCW Midden, MKB Nederland Midden en de provincie Overijssel. Benieuwd naar alle maatregelen? Kijk hier.