Home Actueel Verduurzamen vanuit een ambitie

27 september 2021

Verduurzamen vanuit een ambitie

Basisschool De Morgenster wilde verduurzamen. Duurzaamheidscoach Mignon Sanchez begeleidde de school hierbij. Om duurzame keuzes te maken bij onderhoud in de toekomst, moesten er afspraken gemaakt worden met de gemeente. De gemeente Wierden ging aan de slag met een Integraal Huisvestingsplan (IHP). Met de hulp van Eke Schins, projectfacilitator bij het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed, werden de handen ineen geslagen.

Hoe ze dit hebben ervaren?

In onderstaande video vertellen de betrokkenen meer over het proces. Alvast een tipje van de sluier: door met elkaar in gesprek te blijven, krijg je een integrale aanpak. Zo blijf je weg van ad hoc maatregelen en maak je duurzame plannen.

Een duurzaam plan voor de komende jaren

In Wierden formuleerden onderwijs en gemeente samen een duurzaamheidsambitie. Aan de hand van referentiegebouwen, scenario’s en maatregelpakketten is een duurzame routekaart opgesteld. In de tijd uitgezet is aangegeven welke maatregelen wel en niet economisch haalbaar en rendabel zijn. De resultaten werden verwerkt in het Integraal Huisvestingsplan en een Meerjaren Onderhoudsplan. Wierden heeft hierdoor de complete opgave en bouwstenen in beeld voor de verduurzamingsopgave voor de komende 30 jaar.

Ook aan de slag met verduurzamen?

Ben jij eigenaar van klein maatschappelijk vastgoed en kun je expertise en capaciteit gebruiken om je gebouw(en) te verduurzamen? Het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed helpt graag. Lees hier meer over het programma of neem direct contact op via ontzorgingsprogramma@overijssel.nl.