Home Actueel Zonnetapijt winnaar van de Energy Pitch Overijssel

8 februari 2019

Zonnetapijt winnaar van de Energy Pitch Overijssel

Zonnetapijt is de winnaar van de Energy Pitch Overijssel in 2019. Dat werd bekend gemaakt tijdens het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel, dat voor de tweede keer werd georganiseerd. Drie bewoners energie-initiatieven presenteerden door middel van een filmpje hun plan aan een deskundige jury. De initiatieven zijn afkomstig uit Zwolle en Ommen. Zonnetapijt gaat met een voucher van € 2.500 naar huis, de andere twee finalisten met € 1.000.

De plannen van Zonnetapijt, Biogas uit Ommerkanaal en Duurzaam Waterwonen werden door de vakjury, Henk Visser, Igor ter Halle en Siward Zomer, op verschillende onderdelen beoordeeld. Onder andere op doelen en resultaten voor de korte en lange termijn, de communicatie naar de omgeving, de wijze waarop stakeholders betrokken zijn en in hoeverre het plan bijdraagt aan de doelstelling van het programma Nieuwe Energie Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023 en een energieneutraal Overijssel in 2050. De  jury was enthousiast over alle plannen, toch kon er maar één winnaar zijn. Zonnetapijt vonden ze de meeste potentie hebben om de buurt mee te krijgen. Het is een aaibaar initiatief en als het lukt om dit voor elkaar te krijgen, dan is het resultaat groot.

Startende initiatieven

Overijssel kent meer dan 100 lokale energie-initiatieven die bewoners bedenken om hun eigen leefomgeving te verduurzamen. Deze initiatieven spelen een belangrijke rol in de energietransitie. “De Energy Pitch hebben we dit jaar anders vormgegeven, zodat we meer inspelen op de startende initiatieven. Zij kunnen het podium goed gebruiken om hun plannen onder de aandacht te brengen. Op die manier willen we ze een boost geven in de ontwikkeling van hun plannen. Uiteraard is er dit jaar ook weer aandacht geweest voor de communicatie over je initiatief. De betrokkenheid van de omgeving blijft belangrijk bij het al dan niet slagen van je initiatief”, aldus Marlous Goeman van Natuur en Milieu Overijssel. Dit jaar organiseerde Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met het programma Nieuwe Energie Overijssel en Enpuls de succesvolle Energy Pitch Overijssel voor de zevende keer.