Home Actueel Zonnepark rioolwaterzuivering Oldenzaal geopend

5 september 2020

Zonnepark rioolwaterzuivering Oldenzaal geopend

Een belangrijke stap naar klimaatneutraal

Vrijdag 4 september is het zonnepark bij rioolwaterzuivering Oldenzaal officieel in gebruik genomen. Hiermee heeft alliantiepartner Vechtstromen de eerste belangrijke stap gezet in een klimaatneutraal Waterschap Vechtstromen en helpen ze maximaal mee aan de reductie van de CO2-uitstoot.

De kop is eraf

Het eerste zonnepark bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties staat aan en levert straks – samen met de andere acht zonneparken die dit jaar bij rioolwaterzuiveringsinstallaties aangelegd worden – ruim de helft van de benodigde stroom om het water te zuiveren. Overige zonnevelden die al zijn aangelegd staan in Vroomshoop, Haaksbergen en Vriezenveen.

Jaarlijks zuivert Vechtstromen het afvalwater van 805.000 inwoners en bedrijven. Daar is veel energie voor nodig. De twintigduizend zonnepanelen in deze negen zonneparken gaan hier een grote rol in spelen. En dat op een zo duurzaam mogelijke manier, met zo min mogelijk CO2-uitstoot.

Kleinschalige opening

Tijdens de officiële ingebruikname zetten Erik Lievers namens Waterschap Vechtstromen; gedeputeerde Tijs de Bree, provincie Overijssel en Louis Koopman, voorzitter Regionale Energiestrategie (RES) Twente, met behulp van een schakelaar symbolisch het zonnepark aan. Een mooi voorbeeld van de samenwerking met de provincie en partners binnen Nieuwe Energie Overijssel.